VIDEO China poate forța un război pe care SUA nu l-ar putea evita. Japonia și Filipine, implicate

DE Alin Crișan | Actualizat: 09.04.2024 - 17:54
VIDEO China poate forța un război pe care SUA nu l-ar putea evita. Japonia și Filipine, implicate - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

China poate forța un război pe care SUA nu l-ar putea evita. Chinezii atacă nave filipineze, iar Manila ar putea invoca tratatul de apărare reciprocă cu Statele Unite ale Americii.

SHARE

China intensifică un joc periculos în Marea Chinei de Sud, în moduri care riscă să atragă SUA în lupta cu Filipine. La începutul lunii martie, două nave ale gărzii de coastă chineze au lovit o ambarcațiune filipineză cu tunuri de apă de înaltă presiune, spărgându-i parbrizul și împiedicând-o să livreze provizii către un avanpost militar. 

China poate forța un război pe care SUA nu l-ar putea evita. Japonia și Filipine, implicate

Câteva săptămâni mai târziu, în timpul unei alte curse de aprovizionare a Filipinelor, tunurile de apă chinezești au lovit din nou o altî barca, lăsându-i interiorul în ruine și rănind trei membri ai marinei filipineze. Tacticile sunt concepute pentru a îngreuna sarcina Manilei de a menține avanpostul de la Second Thomas Shoal. China revendică reciful ca fiind al său, împreună cu o mare parte din calea navigabilă strategică.

Citește și: Rusia pune „tunurile” pe România și Moldova: Kremlinul: „Unificarea ar însemna "moartea" Moldovei”

Politicienii se tem că incidentele din ce în ce mai tensionate ar putea duce la un război, ar putea împinge Manila să invoce tratatul de apărare reciprocă cu SUA și ar putea duce la un conflict mai amplu. Acesta este motivul pentru care Marea Chinei de Sud va fi o prioritate pe ordinea de zi atunci când președintele Biden se va întâlni la Washington, săptămâna aceasta, cu omologii săi din Filipine și Japonia pentru primul lor summit tripartit din istorie. 

"Este un punct fierbinte, cu adevărat critic în acest moment, care s-ar putea sfârși rău", a declarat luna trecută amiralul John Aquilino, comandantul Comandamentului Indo-Pacific al SUA, în fața unei comisii a Congresului, calificând acțiunile Chinei drept agresive și periculoase. Tratatul de apărare reciprocă dintre Washington și Manila poate fi declanșat de un atac armat al Chinei asupra forțelor armate filipineze sau a navelor publice, inclusiv a pazei sale de coastă, în Marea Chinei de Sud. Amiralul Aquilino a declarat că, dacă un marinar sau un soldat filipinez ar fi ucis, Manila ar putea invoca tratatul.

"Acest lucru i-ar pune pe factorii noștri de decizie politică în fața unor alegeri cu adevărat dificile", a spus el. La sfârșitul lunii trecute, după cele mai recente două întâlniri cu navele chinezești, președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a semnalat că China a depășit o limită.

El a declarat că a aprobat "un pachet de măsuri și contramăsuri" despre care a spus că a fost "proporțional, deliberat și rezonabil în fața atacurilor deschise, neîncetate și ilegale, coercitive, agresive și periculoase" ale gărzii de coastă și miliției maritime chineze. El nu a detaliat noile măsuri, dar a spus: "Filipinezii nu cedează".

Întrebarea cu care se confruntă acum SUA este: cum să convingă China să se retragă înainte ca cineva să fie grav rănit, accidental sau nu, și să aducă în discuție tratatul de apărare reciprocă. Washingtonul a încercat să demonstreze că - deși are multe pe cap cu Gaza și Ucraina - acordă o atenție deosebită Mării Chinei de Sud și că îi asigură spatele aliatului său.

Calculul de bază este că, deși Beijingul este dispus să forțeze și să provoace Filipine, care are o armată mult mai slabă decât a sa, nu dorește să intre într-o luptă directă cu SUA. Armata americană și cea filipineză au efectuat patrule comune în Marea Chinei de Sud din noiembrie. Atunci când convoiul filipinez de reaprovizionare se îndreaptă spre Second Thomas Shoal la fiecare câteva săptămâni, o navă de război americană este de obicei prezentă la un recif din apropiere - rămânând în afara luptei, dar menținând o prezență pe care atât Filipine, cât și China o pot vedea.

Alți aliați americani din regiune își fac și ei apariția în zonă. Duminică, nave de război și avioane din SUA, Japonia, Australia și Filipine au desfășurat exerciții navale în Marea Chinei de Sud. La Washington, liderii Statelor Unite, Japoniei și Filipinelor se vor întâlni joi pentru a anunța inițiative economice și de securitate, inclusiv mai multe patrule comune.

Citește și: VIDEO Putin, gata să sacrifice 45.000.000 de ruși într-un război nuclear. Lumea ar deveni un iad

Japonia negociază ceea ce se numește un acord de acces reciproc cu Filipine, cu scopul de a facilita exercițiile militare comune ale celor două țări. "Problemele legate de Marea Chinei de Sud sunt direct legate de pacea și stabilitatea din regiune și prezintă un interes legitim pentru comunitatea internațională, inclusiv pentru Japonia", a declarat un oficial japonez din domeniul apărării.

China nu este de acord și spune că aceste probleme trebuie rezolvate între Beijing și Manila. 

China se irită în special de ceea ce consideră a fi o interferență a SUA și acuză Filipine că atrage forțe din afara regiunii. Ea dă vina pe Manila pentru confruntările de pe mare. Second Thomas Shoal se află în zona economică exclusivă a Filipinelor, la aproximativ 105 mile marine de coastele sale.

Pe ea se află avanpostul neconvențional al Manilei: o navă dărăpănată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, BRP Sierra Madre, pe care Filipine a eșuat acolo în urmă cu 25 de ani pentru a împiedica China să pună mâna pe recif. Pușcașii marini filipinezi locuiesc pe nava decrepită și, la fiecare câteva săptămâni, Manila trimite un convoi de aprovizionare format din patru nave pentru a-i sprijini.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te