VIDEO Marea Britanie: Războiul din Ucraina este doar la câteva zile distanță

DE Adina Mutăr | 15.01.2022 - 16:37
Războiul din Ucraina este la doar câteva zile distanță/foto: ap

Marea Britanie și SUA au respins cererile Rusiei de veto asupra fostelor republici sovietice care au aderat la NATO și pe cele de retragere a trupelor occidentale din Europa de Est. Președintele Comisiei de Apărare a Camerei Comunelor crede că războiul este iminent.

SHARE

Oficialii serviciilor de informații americane au stabilit că este în desfășurare un plan al rușilor pentru a crea un pretext ca trupele sale să invadeze Ucraina, iar Moscova a prepoziționat deja agenții să efectueze „o operațiune cu steag fals” în estul Ucrainei, potrivit Casei Albe.

Marea Britanie este convinsă, de asemenea, că Rusia este în plină desfășurare a strategiei de atac asupra Ucrainei.

„Mă tem că o invazie a forțelor ruse este inevitabilă și iminentă și am permis ca acest lucru să se întâmple. Un război în Ucraina e la câteva zile distanță”, a declarat Tobias Ellwood, președintele conservator al Comisiei de Apărare a Camerei Comunelor, potrivit Daily Mail.

După dezvăluirile serviciilor occidentale, Ministerului rus al Apărării a publicat vineri un film în care vehicule blindate și alte echipamente militare sunt încărcate în trenuri în ceea ce Moscova a numit un „exercițiu de inspecție” pentru a exersa desfășurarea trupelor pe distanțe lungi.

Alături de trupele aflate deja de-a lungul graniței, mai multe avioane rusești au fost transportate în regiune în ultimele zile, iar fotografiile din satelit au confirmat poziționarea spitalelor militare improvizate – de obicei un indiciu că va fi organizată o ofensivă terestră.

Vineri, un atac cibernetic major asupra ministerelor guvernamentale ucrainene a fost pus pe seama Moscovei.

Hackerii ruși au lăsat mesaje pe site-uri web care spuneau: „Ucraineni. Să vă fie frică! Așteptați-vă la mai rău. Este trecutul, prezentul și viitorul vostru”.

SUA au avertizat cu privire la o posibilă operațiune sub „steag fals” ce va permite Rusiei să declare că Ucraina a atacat trupele proruse în estul țării, ca scuză pentru invazie.

Oficialii serviciilor de informații americane au stabilit că este în desfășurare un plan rusesc pentru a crea un pretext pentru ca trupele sale să invadeze în Ucraina, iar Moscova a prepoziționat deja agenții să efectueze „o operațiune cu steag fals” în estul Ucrainei, potrivit Casei Albe.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că descoperirile serviciilor de informații arată că Rusia deja a început o campanie de dezinformare pe rețelele de socializare care încadrează Ucraina drept un agresor ce pregătește un atac iminent împotriva forțelor susținute de Rusia în estul Ucrainei.

Citește și

Mai multe ministere ucrainene, atacate cibernetic. Kievul arată cu degetul serviciile rusești


Și dacă o să fie invazie în Ucraina, Odessa ar fi vizată de ruși

 

Psaki a subliniat că  agenții ruși antrenați în războiul urban ar putea folosi explozibili pentru a comite acte de sabotaj împotriva propriilor forțe proxy ale Rusiei - dând vina pe Ucraina.

„Suntem îngrijorați de faptul că Guvernul rus se pregătește pentru o invazie în Ucraina care ar putea duce la încălcări pe scară largă ale drepturilor omului și crime de război în cazul în care diplomația nu își îndeplinește obiectivele”, a spus Psaki.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a descris informațiile drept „foarte credibile”. Un oficial american a declarat că o mare parte din informații au fost culese din comunicări interceptate și din observațiile mișcărilor agenților, potrivit Daily Mail.

Descoperirile serviciilor de informații americane, care au fost desecretizate și împărtășite cu aliații înainte de a fi făcute publice, estimează că o invazie militară ar putea începe între mijlocul lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie.

Fermele de troli ruși, activitate la capacitate maximă

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat anterior că Rusia pune bazele pentru invadare sub pretexte false.

Rusia a fost acuzată de mult timp că folosește dezinformarea ca tactică împotriva adversarilor în legătură cu operațiuni militare și atacuri cibernetice. În 2014, mass-media de stat rusă a încercat să discrediteze protestele prooccidentale de la Kiev ca fiind „organizate de SUA în cooperare cu naționaliștii ucraineni fasciști” și au promovat narațiuni despre legăturile istorice ale Crimeii cu Moscova, potrivit unui raport al Observatorului Internet al Universității Stanford.

Eforturile de a influența direct ucrainenii au continuat în timpul conflictului în curs din estul Ucrainei, în care au murit cel puțin 14.000 de oameni.

Associated Press a raportat în 2017 că militarii ucraineni din est au primit în mod constant mesaje text prin care erau avertizați că vor fi uciși iar copiii lor vor deveni orfani.

Comunitatea serviciilor de informații americane a luat notă de o acumulare pe rețelele de socializare a mesajelor care justifică intervenția militară în Ucraina, subliniind deteriorarea drepturilor omului și dând vina pe Occident pentru escaladarea tensiunilor.

Așa-numitele „ferme de troli” ale Moscovei, care postează comentarii pro-Moscova sub identități false, sunt mai puțin influente, în parte pentru că rețelele de social media le-au eliminat, dar au fost activate la maximum. 

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov a avertizat că Moscova nu va aștepta la infinit răspunsul occidental, spunând că se așteaptă ca SUA și NATO să ofere un răspuns scris „săptămâna viitoare”.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te