Mai multe ministere ucrainene, atacate cibernetic. Kievul arată cu degetul serviciile rusești

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.01.2022 - 09:09
Mai multe ministere ucrainene, atacate cibernetic. Kievul arată cu degetul serviciile rusești. / Foto: digi24.ro

Autorităţile ucrainene au informat vineri că deţin indicii preliminare ce indică posibila implicare a serviciilor de informaţii ruseşti în atacul cibernetic de amploare împotriva mai multor ministere, informează AFP.

SHARE

"Serviciul de securitate ucrainean a obţinut indicii preliminare care sugerează că grupurile de hackeri asociaţi cu serviciul secret rus ar putea fi în spatele atacului cibernetic masiv de astăzi", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe, Oleg Nikolenko, informează Agerpres.

Citește și: MI5 a descoperit o femeie care „a facilitat donații către parlamentari” englezi pentru China

70 de site-uri guvernamentale din Ucraina, vizate de hackeri

Potrivit unui comunicat al serviciului de securitate (SBU), atacurile din noaptea de joi spre vineri au vizat un total de 70 de site-uri web guvernamentale. Zece dintre aceste site-uri au făcut obiectul unor "interferenţe neautorizate", a adăugat SBU, care a asigurat totodată că nu a avut loc nicio scurgere de date cu caracter personal, iar conţinutul lor nu a fost modificat.

Mai multe site-uri guvernamentale ucrainene au fost ţinta unui atac cibernetic care a avut loc în contextul tensiunilor ridicate dintre Kiev şi Moscova, Rusia fiind suspectată că pregăteşte o invazie a Ucrainei. Site-urile mai multor agenţii guvernamentale, inclusiv al ministerului afacerilor externe şi al serviciului pentru situaţii de urgenţă, nu au putut fi accesate în timpul zilei de vineri.

Citește și: VIDEO O tânără de 21 de ani trăiește ca un câine: e plimbată în lesă, latră, bea apă din bol

"Ucraineni, temeţi-vă şi pregătiţi-vă pentru ce e mai rău”

Înainte ca site-ul ministerului Afacerilor Externe să fie atacat, un mesaj de ameninţare a fost publicat de autorii atacului cibernetic pe pagina sa de pornire în limbile ucraineană, rusă şi poloneză."Ucraineni, temeţi-vă şi pregătiţi-vă pentru ce e mai rău. Toate datele dumneavoastră personale au fost încărcate pe web". Mesajul era însoţit de mai multe sigle, unul dintre acestea reprezentând un steag ucrainean tăiat.

Un atac informatic de amploare ce vizează infrastructura strategică ucraineană pentru a perturba activitatea autorităţilor este unul din scenariile menţionate ca prevestind o ofensivă militară clasică.

Ucraina a fost de mai multe ori ţinta unor atacuri cibernetice atribuite Rusiei în ultimii ani, în special în 2017, împotriva mai multor infrastructuri critice, iar în 2015 împotriva reţelei de electricitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.