Și dacă o să fie invazie în Ucraina, Odessa ar fi vizată de ruși

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.01.2022 - 22:29
Și dacă o să fie invazie în Ucraina, Odessa ar fi vizată /foto: ap

Moscova consideră că discuțiile privind garanțiile de securitate cu SUA și NATO sunt un eșec, potrivit Kremlinului și Ministerului de Externe rus, ceea ce va duce la o creștere a tensiunilor. În acest caz, Rusia a promis că va trece la represalii care nu au fost încă clarificate.

SHARE

Lucrurile vor deveni clare săptămâna viitoare când Washingtonul și NATO vor furniza un răspuns scris Moscovei. Până atunci, indiciile despre „ținta” imediată a Moscovei în Ucraina este Odessa. Cel puțin așa lasă rușii să se înțeleagă.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arestat un agent prorus acuzat că „ar fi pus la cale o serie de atacuri informațional-psihologice pentru a aduce mai mult haos” în marele oraș-port Odessa, a declarat un oficial ucrainean de securitate pentru The Daily Beast.

Agentul făcea parte dintr-un grup afiliat serviciilor secrete ruse care se autoidentifică drept „Orașul Liber Odessa”. Se pare că grupul are sediul în teritoriul vecin al Odessei, Transnistria, un stat separatist unde sunt staționate sute de trupe rusești.

„Orașul Liber Odessa” a publicat recent un videoclip cu luptători de gherilă camuflati și mascați care trag cu arme asupra unei fotografii a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. În videoclip, membrii au cerut localnicilor să „se trezească și să elibereze Ucraina ocupată de NATO și controlată de Washington”.

Autoritățile ruse au precizat la Geneva și la Bruxelles că, dacă NATO nu dă Moscovei garanții că Ucraina „niciodată” nu va adera la Alianță, răspunsul ar fi de natură „militar-tehnic”.

În aceeași timp, SBU l-a arestat la Odessa pe „agentul de informații rus” în vârstă de 47 de ani, acuzat că a incendiat un vehicul al Forțelor Armate ucrainene și a profanat proprietatea publică.

Citește și

Rusia pregătește o operațiune sub steag fals pentru a justifica invazia Ucrainei

„Tigrii lui Arkan” inflamează Bosnia și Herțegovina. ONU trage semnal de alarmă

 

Potrivit unui raport care detaliază arestarea bărbatului, acesta a fost reținut în procesul de încercare de a recruta un alt agent pentru a răscula orașul.

„Agentul era un străin care venea periodic în Ucraina în numele serviciilor secrete ruse”, iar responsabilii cu planificarea atacurilor sunt „reprezentanți ai informațiilor militare ruse care operează de pe teritoriul nerecunoscutei Republici Moldova Transnistreană”, se menționează în raport.

Potrivit SBU, agentul ar fi plănuit să atace birourile ONG-urilor din orașul alăturat.

„Spionul rus a sosit la Odessa în decembrie”, a spus ofițerul de securitate Alexander Kovalenkop.

„Fiind foarte aproape de Transnistria, orașul nostru rămâne o țintă de sabotaj și atacuri teroriste. Situația este periculoasă.”

Serviciile de securitate ucrainene au rămas „în alertă maximă” la Odessa în săptămânile premergătoare discuțiilor dintre Rusia și NATO de la Geneva.

Până acum, atât oficialii NATO, cât și cei ruși au concluzionat că nu au existat progrese semnificative în reducerea riscului unui război în Ucraina, pe fondul temerilor de o invazie rusă. „Există un risc real pentru un nou conflict armat în Europa”, a declarat secretarul general al NATO.

„Aceste atacuri teroriste asupra Odessei sunt puse la cale de serviciile secrete ruse, GRU, pentru a crea în mod artificial o imagine a unei regiuni separatiste aici”, a declarat expertul ucrainean în armată și securitate Ruslan Forostiak, pentru The Daily Beast. 

Orașul, fondat de împărăteasa rusă Ecaterina cea Mare 

Odesa, care a fost fondat de împărăteasa rusă Ecaterina cea Mare în 1794, a fost un punct strategic vital pentru Rusia de-a lungul anilor.

Luni, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a avertizat NATO să nu zboare avioane deasupra portului Odessa, care se află la 480 de kilometri de Crimeea, cerând ca Alianța să răspundă cerințelor Rusiei. 

Moscova nu ascunde faptul că există un plan în rezervă pentru a-și aduce armata la Odessa.

„În cazul în care NATO refuză să renunțe la Ucraina, Moscova ar putea recunoaște Donețk și Lugansk ca republici independente, își va pune forțele militare în Donbas și poate chiar proceda la curățarea țărmului Mării Negre de Ucraina antirusă creată de Statele Unite, conectând Odessa și Transnistria cu Crimeea Rusă”, a declarat un politician apropiat de Kremlin, Serghei Markov.

„Cu siguranță există un subteran prorus la Odessa, care va acționa și va lupta pentru a elibera Ucraina de sub juntă”.

Navele și avioanele NATO au zburat deasupra Odessei în timpul exercițiilor militare internaționale Sea Breeze din 1997.

„Este prea târziu pentru a cere NATO să iasă din Odessa după aproape trei decenii. Cetățenii Odessei își duc copiii să vadă navele NATO acostate în portul nostru în fiecare vară și să asculte orchestra Marinei americane. Oamenilor le place să viziteze navele NATO deschise adesea pentru tururi turistice și, sincer, ne simțim mai în siguranță”, a declarat un om de afaceri din Odessa, Boris Hodorkovski.

Odessa are o populație de aproximativ un milion de oameni, dintre care majoritatea sunt vorbitori de rusă, iar unii mai sunt nostalgici pentru epoca sovietică.

„Pericolul este chiar aici, la Odessa: nu l-am auzit niciodată pe primarul nostru spunând public că Crimeea este ucraineană sau că Rusia este agresorul”, a spus o studentă universitară din Odessa, Ekatina Jukova pentru The Daily Beast. „Nu cred însă că există nicio mișcare subterană de partizani aici care ar sprijini vreodată parașutiștii ruși care debarcă la Odessa. Încă ne doare să ne amintim de oamenii care au murit în centrul orașului nostru în mai 2014”, a spus Jukova, referindu-se la ciocnirile sângeroase dintre protestatarii care susțineau independența Ucrainei și rebelii proruși, care au făcut zeci de morți. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te