VIDEO Liderii lumii au marcat 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.11.2018 - 14:11
Ceremoniile de la Arcul de Triumf din Paris. Foto Getty Images

Peste 60 de lideri mondiali au ajuns în Paris, printre care și președintele Klaus Iohannis, unde au participat la o serie de ceremonii care au marcat un secol de la încheierea uneia dintre cele mai sângeroase conflagrații din istoria omenirii.

SHARE

Punctul culminant a fost duminică, când cele 16 milioane de victime ale Marelui Război vor fi comemorate la Arcul de Triumf.  

Ceremoniile au început cu o defilare a liderilor care au venit pe Champs-Elysees, până în faţa Arcului de Triumf. Urmaşi ai învinşilor şi ai învingătorilor împreună. 

Decizia a fost luată pentru că evenimentele s-au dorit atât un moment în care sunt comemoraţi cei care au murit în Marele Război, cât şi o pledoarie pentru pace. Preşedintele Franţei a salutat garda de onoare şi s-a intonat imnul Franţei. Au urmat mai multe momente artistice, printre care : un concert de muzică de Bach şi un moment în care 8 copii vor recita poezii. Apoi, liderul de la Elysee a ținut un discurs. 


Ceremonia s-a încheiat cu depunerile de coroane de flori la monumentul eroului necunoscut şi un minut de reculegere.

Anterior, într-o altă ceremonie, a avut loc o strângere de mână simbolică, într-un loc încărcat de semnificaţii: vagonul de tren în care s-a semnat armistiţiul de pace din 1918, între Imperiul German și puterile Antantei. Aici, Angela Merkel şi Emmanuel Macron şi-au dat mâna, semn al legăturii puternice dintre două state cândva duşmani de moarte.

Astăzi există dorinţa de a face tot ce stă în puterile noastre pentru a trăi într-o lume paşnică, deşi ştim că mai sunt multe de făcut. Această zi nu are doar rolul de a ne reminti, ci şi de a ne motiva”, a declarat sâmbătă Angela Merkel.

Ziua Armistiţiului este comemorată în fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnată între Antanta şi Puterile Centrale la Compiegne, Franţa, eveniment ce a marcat încetarea ostilităţilor pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial şi a intrat în vigoare începând cu ora 11.00 - cea de-a unsprezecea oră a celei de-a unsprezecea zile din a unsprezecea lună a anului 1918. Iniţial, acest armistiţiu a încetat după o perioadă de 36 de zile. Tratatul privind încetarea definitivă a ostilităţilor a fost semnat în mod formal la Versailles în 1919.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.