Punctul culminant a fost duminică, când cele 16 milioane de victime ale Marelui Război vor fi comemorate la Arcul de Triumf.
Ceremoniile au început cu o defilare a liderilor care au venit pe Champs-Elysees, până în faţa Arcului de Triumf. Urmaşi ai învinşilor şi ai învingătorilor împreună.
Decizia a fost luată pentru că evenimentele s-au dorit atât un moment în care sunt comemoraţi cei care au murit în Marele Război, cât şi o pledoarie pentru pace. Preşedintele Franţei a salutat garda de onoare şi s-a intonat imnul Franţei. Au urmat mai multe momente artistice, printre care : un concert de muzică de Bach şi un moment în care 8 copii vor recita poezii. Apoi, liderul de la Elysee a ținut un discurs.
Ceremonia s-a încheiat cu depunerile de coroane de flori la monumentul eroului necunoscut şi un minut de reculegere.
Anterior, într-o altă ceremonie, a avut loc o strângere de mână simbolică, într-un loc încărcat de semnificaţii: vagonul de tren în care s-a semnat armistiţiul de pace din 1918, între Imperiul German și puterile Antantei. Aici, Angela Merkel şi Emmanuel Macron şi-au dat mâna, semn al legăturii puternice dintre două state cândva duşmani de moarte.
„Astăzi există dorinţa de a face tot ce stă în puterile noastre pentru a trăi într-o lume paşnică, deşi ştim că mai sunt multe de făcut. Această zi nu are doar rolul de a ne reminti, ci şi de a ne motiva”, a declarat sâmbătă Angela Merkel.
Ziua Armistiţiului este comemorată în fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnată între Antanta şi Puterile Centrale la Compiegne, Franţa, eveniment ce a marcat încetarea ostilităţilor pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial şi a intrat în vigoare începând cu ora 11.00 - cea de-a unsprezecea oră a celei de-a unsprezecea zile din a unsprezecea lună a anului 1918. Iniţial, acest armistiţiu a încetat după o perioadă de 36 de zile. Tratatul privind încetarea definitivă a ostilităţilor a fost semnat în mod formal la Versailles în 1919.