VIDEO „Jocuri de război” SUA și Filipine au tras rachete și au scufundat nave. China a deschis focul

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.05.2024 - 16:56

„Jocuri de război” s-a numit cel mai mare exercițiu comun al SUA și Filipine care au tras rachete Javeline și au scufundat nave de război lșa câțiva zecid e kiloemtri de China. la rândul ei, China a deschis focul folins muniție reală și oprind exericțiul militar.

SHARE

Trupe din Statele Unite și Filipine au lansat rachete Javelin și au tras cu obuziere pentru a simula respingerea unei invazii maritime de-a lungul coastei Mării Chinei de Sud, într-o demonstrație de forță care a încheiat „jocurile de război” comune desfășurate în curtea maritimă a Chinei.

Citește și: VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat

VIDEO „Jocuri de război” SUA și Filipine au tras rachete și au scufundat nave. China a deschis focul

Exercițiile cu focuri de armă reale au avut loc pe parcursul întregii săptămâni de-a lungul țărmului orașului de coastă Laoag din nordul provinciei Ilocos, cea mai apropiată provincie filipineză continentală de China.

Citește și: Țara aliată SUA face „jocuri duble” cu China pentru a primi avionul invizibil J-20 în loc de F-35

Acestea au încununat cele mai mari exerciții militare comune Balikatan, sau "umăr la umăr", desfășurate vreodată între trupele americane și filipineze, consolidând o schimbare dramatică de politică care a făcut ca Washingtonul și Manila să devină aliați apropiați de când Ferdinand Marcos Jr. a devenit președinte în 2022.

Tensiunile au crescut pe fondul multiplelor confruntări între navele filipineze și Garda de Coastă chineză în Marea Chinei de Sud. 

În timp ce armatele americane și filipineze nu au vrut să își numească adversarii, exercițiile din acest an s-au concentrat în jurul coastelor nordice și vestice ale Filipinelor - aproape de Marea Chinei de Sud și de strâmtoarea Taiwan.

De asemenea, unele părți ale exercițiilor au fost organizate în apele din afara limitei teritoriale de 19 km (12 mile) a Filipinelor și, de asemenea, în afara zonei economice exclusive a Manilei, care se întinde pe 200 de mile marine (aproximativ 370 km).

China, ripostă dură

Armata americană și cea filipineză au tras cu rachete și au folosit tunuri obuziere staționate de-a lungul țărmului pentru a scufunda cinci plutoane care țineau loc de nave de război amfibii.

În nordul Batanes, o provincie insulară aflată la sud de Taiwan, forțele americane și filipineze au simulat recucerirea Itbayat, cea mai nordică municipalitate din țară.

Jocurile de război au stârnit un răspuns puternic din partea Chinei, care a reușit să întrerupă cel puțin un exercițiu cu trageri reale în Marea Chinei de Sud. Ambasada Chinei din Manila nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Al Jazeera.

O navă de război chineză și alte două nave au fost observate în apropiere de Itbayat în timp ce se desfășurau exercițiile, a declarat miercuri Garda de Coastă din Filipine. Navele au plecat după ce paza de coastă a lansat o provocare prin radio.

Arme și echipamente noi

Exercițiile din acest an au prezentat, de asemenea, noi arme americane care ar putea fi staționate în Filipine în timpul unui conflict.

Pentru prima dată în Asia-Pacific, armata americană a desfășurat un nou lansator de rachete cu rază medie de acțiune, numit Typhon.

Din nordul Filipinelor, este capabil să atingă ținte din Taiwan, alături de bazele și infrastructura chineză din Marea Chinei de Sud și China continentală.

Este prima armă de acest tip desfășurată în regiune de când SUA s-au retras în 2019 din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune, care interzicea dezvoltarea de rachete balistice și de croazieră lansate de la sol cu rază de acțiune între 500 și 2.500 km.

China, în bătaia puștii

Deși sistemul Typhon nu a fost lansat în timpul Balikatan, desfășurarea sa servește acum la identificarea locurilor de lansare care pot fi folosite în timpul unui conflict, a declarat Collin Koh, cercetător senior la Școala de Studii Internaționale S Rajaratnam din Singapore.

"Pe timp de război, tot ce trebuie să faci este să te duci direct la aceste locuri de lansare și poți să îl instalezi și să tragi imediat fără alte pregătiri", a spus Koh.

Armata americană și cea filipineză au folosit, de asemenea, un aeroglisor pentru a ateriza un sistem de rachete HIMARS pe insula vestică Palawan, în apropierea unor zone disputate din Marea Chinei de Sud.

Anul trecut, armatele au încercat și au eșuat în încercarea de a ateriza un sistem HIMARS în portul principal din Batanes. În acest an, armata americană a modernizat portul, împreună cu un depozit și alte infrastructuri militare, ca parte a unui efort de a dezvolta porturi maritime funcționale pentru a descărca echipamente și trupe.

"Cu cât stai mai mult timp în port, cu atât ești mai vulnerabil", a declarat Koh. "Atunci când îți descarci toate echipamentele și trupele, atunci ești expus, în esență, ca o rață așezată".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te