VIDEO Israelul, gata pentru „opțiunea militară” împotriva Iranului. Putin se aliază cu Teheranul

DE Adina Mutăr | 18.07.2022 - 16:20
Israelul, gata pentru „opțiunea militară” împotriva IranuluiIsraelul, gata pentru „opțiunea militară” împotriva Iranului/foto: profimedia

Șeful Statului Major al armatei israeliene (IDF), Aviv Koceavi, a declarat că o opțiune militară împotriva programului nuclear iranian este un „imperativ moral". Israelul s-a pregătit în cel mai amplu exercițiu militar de până acum. Președintele rus se aliază cu Teheranul.

SHARE

Președintele rus va călători în Orientul Mijlociu marți, o deplasare rară în străinătate menită să semnaleze că războiul prelungit și costisitor din Ucraina nu a diminuat locul Moscovei pe scena mondială.

Putin face această vizită după ce Iranul a declarat că este capabil „tehnic” să fabrice o bombă nucleară în câteva zile, la o zi după ce președintele american, Joe Biden, a făcut un tur în Orientul Mijlociu pentru a forma o coaliție împotriva „nuclearizării Iranului”.

„Blocarea Iranului de la nuclearizare prin diplomație este calea preferată, dar istoria a dovedit de multe ori că diplomația poate eșua și reuși pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a vedea o breșă sau o trădare”, a declarat șeful Statului Major al IDF.

Koceavi se alătură astfel directorului Mossad, David Barnea, recomandând o operațiune militară, pentru care armata israeliană s-a și pregătit.

Joe Biden a avut în agenda de lucru în Orientul Mijlociu reunirea a nouă conducători arabi în cadrul unui summit unic pentru a lansa primul pact regional de cooperare în domeniul apărării aeriene condus de SUA.

Citește și

FOTO/VIDEO Aviz Israelului: Iranul și-a arătat flota de drone mortale, ascunsă sub pământ

VIDEO Un nou front de luptă? Israelul pregătit să atace Iranul care îmbogățește uraniu

Anwar Gargash, consilier politic al prințului moștenitor din Emiratele Arabe Unite, Muhammed bin Zayed, a transmis  însă că țara sa „nu va face parte dintr-o axă împotriva Iranului, chiar dacă acțiunile Teheranului nu ajută eforturile diplomatice". 

Trilaterala de la Teheran

În doar a doua sa călătorie în afara Rusiei de când țara a invadat Ucraina în februarie,  Putin se va întâlni la Teheran cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și cu președintele iranian, Ebrahim Raisi, în încercarea menținerii influenței pe care Rusia a dobândit-o în urma anilor de intervenție militară și diplomatică în Orientul Mijlociu.

Călătoria lui Putin are loc la doar câteva zile după cea a președintelui Biden în Orientul Mijlociu, unde a încercat să mobilizeze Israelul și țările arabe pentru a contracara Rusia, China și Iranul, a căror influență a crescut în timp ce SUA și-a redus prezența în regiune.

Putin încearcă să consolideze relația Rusiei cu Iranul, un inamic al SUA, care, ca și Rusia, este ținta unor sancțiuni americane paralizante. Teheranul a devenit un partener militar și comercial cheie pentru Moscova. În iunie și iulie, oficiali ruși au vizitat Iranul pentru a examina dronele cu capacitate de atac ale acestei țări, potrivit serviciilor secrete americane, care consideră că Iranul este pregătit să le furnizeze Rusiei pentru războiul din Ucraina.

Totodată, Rusia și-a intensificat unele dintre operațiunile militare în Siria, lansând atacuri aeriene în apropierea bazelor americane și hărțuind forțele americane desfășurate în țară, au declarat oficiali americani. Președintele Turciei a anunțat o operațiune militară în Siria împotriva forțelor kurde, susținute de SUA, împreună cu forțele anti-Bashar al Assad, care este susținut militar atât de Iran, cât și de Rusia.

Într-un asemenea mediu complicat, Erdogan încearcă să medieze și exportul cerealelor ucrainene și un eventual acord între Rusia-Ucraina-Turcia și ONU.

Între timp, Teheranul a răspuns inițiativei americane prin înființarea primei sale divizii de drone în Oceanul Indian.

Comandantul Marinei, contraamiralul Șaram Irani, nu a precizat, într-o declarație pentru televiziunea națională iraniană, câte nave și drone sunt implicate, dar a spus că fiecare navă va transporta 50 de UAV-uri pe punțile sale.

Noua forță, a subliniat acesta, „va spori capacitățile Iranului de colectare de informații și va atinge superioritatea aeriană în regiune”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te