VIDEO Iranul își pregătește populația de „război total” cu Israelul. Rusia i-a dat sisteme S-400

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.08.2024 - 22:55
Iranul își pregătește populația de „război total” cu Israelul - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Iranul își pregătește populația de „război total” cu Israelul - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Iranul își pregătește populația de „război total” cu Israelul. Iranul își cântărește opțiunile ca răspuns la uciderea atribuită Israelului a unui lider Hamas la Teheran săptămâna trecută. Rusia i-a dat sisteme S-400.

SHARE

 Iranul își pregătește populația de „război total” cu Israelul. Rusia i-a dat sisteme S-400.

Televiziunea de stat a difuzat, în ultimele zile, interviuri cu oameni de pe stradă care cer ca Iranul să riposteze împotriva „inamicului numărul 1” al țării.

 Iranul își pregătește populația de „război total” cu Israelul

Dar în mesajele trimise la Radio Farda de la RFE/RL unii iranieni spun că se tem de un război direct împotriva Israelului.

Orientul Mijlociu se confruntă cu cea mai mare criză din ultimii ani, în timp ce se pregătește pentru un potențial „război total” între Iran și Israel, care s-ar putea extinde în întreaga regiune.

Teheranul, în ciuda presiunilor din partea tuturor marilor puteri de a nu escalada conflictul, gândește un răspuns de anvergură și se așteaptă ca Israelul să reacționeze foarte dur.

New York Times a raportat că oficialii iranieni au cerut Rusiei să-i livreze sisteme avansate de apărare aeriană și radar. Livrarea a început deja, potrivit unor surse iraniene.

Echipamentul în cauză este sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400, realizat de concernul Almaz-Antey.

BulgarianMilitary nu a verificat în mod independent că este într-adevăr sistemul S-400 cel furnizat Teheranului de către Moscova.

Iranul posedă deja sisteme rusești de apărare aeriană S-300, dar Rusia a dezvoltat de atunci sistemul S-400 mai avansat.

Uciderea lui Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării teroriste palestiniene Hamas, la Teheran, la 31 iulie, a împins regiunea în pragul războiului.

Asasinatul, într-un cartier bogat din Teheran la câteva ore după ce a participat la învestirea președintelui Masud Pezeshkian, a fost atribuit Israelului de către Teheran.

Uciderea lui Haniyeh a avut loc la doar câteva ore după ce Israelul a ucis un comandant superior al Hezbollah, gruparea extremistă libaneză susținută de Iran, la Beirut.

Un membru al Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a fost, de asemenea, ucis în atacul aerian israelian din 30 iulie.

Un răspuns militar major al Iranului împotriva Israelului ar putea declanșa un război total care ar pune Iranul și milițiile sale regionale împotriva Israelului și a Statelor Unite, spun experții.

„Cred că este prima dată când ne îndreptăm cu adevărat către o potențială confruntare regională la scară largă”, a spus Raz Zimmt, cercetător la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel.

În aprilie, Iranul și Israelul păreau să fie în pragul războiului, după ce Teheranul a lansat un atac aerian direct fără precedent împotriva Israelului, ca răzbunare pentru un atac aerian israelian asupra complexului Ambasadei Iranului din Damasc, la 1 aprilie, care a ucis șapte comandanți iranieni.

Citește și: Nasrallah: Hezbollah şi Iranul sunt "obligate să riposteze" contra Israelului

Dar răspunsul său la uciderea lui Haniyeh pe pământul iranian ar putea provoca un răspuns mai dur.

„Este mult mai probabil să vedem un atac combinat, orchestrat, împotriva Israelului al Iranului și al așa-numitei Axă a rezistenței, rețea de grupuri militante și proxy, a spus Zimmt.

„Acest lucru face situația mult mai complicată, deoarece consecințele unui atac iranian și al Hezbollah ar fi probabil mai grave decât ceea ce s-a întâmplat în aprilie”, a adăugat el.

Citește și: Avion rusesc de transport de arme a aterizat în Iran. Înarmează milițiile împotriva Israelului?

Un război direct Iran-Israel îi va implica și pe aliații proxy ai Teheranului, inclusiv Hezbollah din Liban, rebelii huthi din Yemen, Hamas în teritoriile palestiniene și milițiile pro-iraniene din Irak.

Orice conflict ar atrage probabil și Statele Unite, aliatul cheie al Israelului, care a trimis nave de război și avioane de luptă suplimentare în regiune.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te