Avion rusesc de transport de arme a aterizat în Iran. Înarmează milițiile împotriva Israelului?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.08.2024 - 21:33
Avion rusesc specializat în transport de arme a aterizat în Iran - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Avion rusesc specializat în transport de arme a aterizat în Iran - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Avion rusesc specializat în transport de arme a aterizat în Iran. Înarmează milițiile împotriva Israelului? Contul X/Iran Observer a anunțat că un avion rusesc Il-76TD al Gelix Airlines a aterizat pe un aeroport din Teheran la 2 august.

SHARE

Avion rusesc specializat în transport de arme a aterizat în Iran. Înarmează milițiile împotriva Israelului?

Iran Observer susține că această companie aeriană este specializată în transportul de arme.

La 5 august, fostul ministru rus al Apărării și actual secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a sosit în capitala Iranului, Teheran, într-o vizită de lucru, pe fondul atacului iminent al Iranului și milițiilor susținute de Teheran asupra Israelului, ca răzbunare pentru uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh.

Avion rusesc de transport de arme a aterizat în Iran. Înarmează milițiile împotriva Israelului?

Agenția de presă de stat TASS a raportat că Șoigu va purta discuții cu omologul său iranian Ali Akbar Ahmadian și cu șeful Statului Major al Iranului, Mohammad Bagheri.

Vizita se desfășoară într-un moment de tensiune maximă în Orientul Mijlociu. Teheranul a cerut milițiilor pe care le sponsorizează și care constiuie Frontul de Rezistență Islamică să fie pregătite să atace Israelul și SUA, care, în viziunea conducerii Iranului, ar fi aprobat uciderea liderului Hamas când acesta se afla la Teheran, într-o reședință aproape de palatul prezidențial.

Se poate ca aterizarea avionului rusesc să aibă legătură cu înarmarea unor miliții proiraniene, care ar trebui să hărțuiască Israelul pe mai multe fronturi.

Putin „datorează” acest lucru, după ce Iranul l-a aprovizionat cu dronele kamikaze Shahed împotriva Ucrainei.

Cert este că, Gelix Airlines are un istoric în a înarma facțiuni și regimuri ce servesc interesele Rusiei.

În iulie 2012, Gelix Airlines a fost implicată în livrarea de arme în Siria în timpul războiului civil. Rapoartele arată că Gelix Airlines a facilitat expedierea de echipamente militare, inclusiv arme de calibru mic și muniție, către regimul Assad, împotriva căruia se ridicase poporul sirian.

În octombrie 2013, Gelix Airlines a fost raportat că a transportat arme în Sudan. Încărcătura includea arme de calibru mic și arme ușoare destinate guvernului sudanez. Această livrare a generat avertismente ale observatorilor internaționali, având în vedere conflictul intern din Sudanului și încălcările continue ale drepturilor omului de către regmul susținut de Rusia.

Citește și: Amenințarea lui Netanyahu: „Oricine ne ucide cetățenii va plăti un preț uriaș”. Unde lovește Iran?

În decembrie 2015, Gelix Airlines a aterizat în Libia, aflată într-un război civil după căderea lui Muammar Gaddafi, cu diverse facțiuni care luptă pentru control. Rapoartele sugerează că Gelix Airlines a livrat un transport de echipament militar, inclusiv puști și mitraliere, uneia dintre aceste facțiuni implicate în conflict, cea condusă de generalul rebel Khalifa Haftar, potrivit BulgarianMilitary.

Avionul de marfă IL-76TD, cu o capacitate maximă de încărcare utilă de 50 de tone, poate transporta un spectru larg de arme și echipamente militare.

Citește și: Iran: Liderul Hamas Ismail Haniyeh, ucis de un proiectil cu rază scurtă de acțiune. Acuză SUA

Acestea includ vehicule blindate, cum ar fi vehiculele de luptă ale infanteriei BMP, vehiculele blindate BTR și chiar și tancurile mai ușoare, cum ar fi T-72.

De asemenea, poate transporta piese de artilerie, cum ar fi obuziere și lansatoare de rachete multiple.

Dincolo de armamentul și vehiculele grele, IL-76TD este echipat pentru a transporta echipamente mai mici și specializate, variind de la sisteme de rachete antiaeriene, cum ar fi S-300 sau S-400, până la sisteme radar și diverse aparate de război electronic.

În plus, IL-76TD poate transporta trupe și echipamentele acestora, găzduind până la 140 de parașutiști sau 126 de soldați complet echipați.

Această versatilitate îl face un atu valoros pentru diverse operațiuni militare, de la desfășurarea rapidă a forțelor până la furnizarea de sprijin logistic în zonele de conflict.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te