VIDEO Geofizician francez prezice un cutremur și în Istanbul. 90.000 de clădiri, „risc ridicat”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.02.2023 - 17:50
Geofizician francez prezice un cutremur și în Istanbul/Foto: Profimedia Images

Un geofizician eminent francez prezice un cutremur și în Istanbul, unde 90.000 de clădiri se află în „risc ridicat” de prăbușire și 170.000 cu risc mediu.

SHARE

Nu a existat nicio modalitate de a prezice al doilea cutremur care a avut loc la 6 februarie în Turcia, potrivit unui eminent seismolog și geofizician francez, referindu-se la cutremurele majore la începutul acestei luni.

Xavier Le Pichon, în vârstă de 85 de ani, profesor emerit la College de France din Paris, a declarat canalului de știri Haberturk că, datorită caracteristicilor sale geologice, Turcia este o țară care trebuie să fie pregătită pentru multe cutremure, inclusiv în Istanbul.

El a subliniat că Turcia are două linii mari de falie la nord și la est.

Primul cutremur de la 6 februarie, cu magnitudinea 7,7, a fost pe linia de falie a Anatoliei de Est și a făcut ca Anatolia să se deplaseze spre vest cu 4 metri, ceea ce înseamnă o derivă de 6 milimetri pe an în medie, a explicat el.

„Aceasta înseamnă că avem nevoie de 500 de ani pentru a aduna energia pentru o mișcare de patru metri”, a spus Le Pichon.

Citește și

Ce șanse sunt ca Rusia să invadeze Republica Moldova. Anexarea Transnistriei este prea puțin

Putin pregătește ceva în Transnistria. A anulat decretul care recunoștea suveranitatea R. Moldovei

Un cutremur major s-a înregistrat la Pazarcik în 1513. Așa că putem spune că un  cutremur 500 de ani mai târziu era de așteptat”.

Dar Le Pichon a subliniat că al doilea cutremur a fost complet diferit și a provocat o mișcare de 10 metri, potrivit Anadolu.

„Această linie de falie a adunat energie foarte încet și, se pare, stresul de la primul cutremur l-a provocat pe al doilea”, a continuat el.

„Al doilea cutremur a fost complet imprevizibil. A fost imposibil de prezis un al doilea cutremur acolo. Acest lucru era imposibil."

Dar Le Pichon a spus că oamenii care trăiesc pe falia din Anatolia de Est pot fi liniștiți pe termen scurt.

„Chiar dacă apar mici tremurături, sunt în siguranță de secole acum. Dar nu trebuie să uităm, deși o facem. Repetăm istoria și construim case în aceeași zonă", a spus el.

Posibil cutremur la Istanbul

Megaorașul Istanbul ar trebui să înceapă să se pregătească acum pentru un cutremur puternic care poate lovi oricând.

Le Pichon a subliniat că clădirile trebuie construite conform regulilor și reglementărilor seismice.

„Ma aștept la un singur cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,6 în Marmara”, a spus el, adăugând că unii dintre colegii săi se așteaptă la două sau trei cutremure în această zonă.

Sukru Ersoy, profesor de geologie la Universitatea Tehnică Yildiz din Turcia, a declarat că datele istorice ale cutremurelor din trecut sugerează că unul de pe falia de sub Marea Marmara este aproape, potrivit aljazeera.com.

„Linia de falie de sub Marea Marmara are capacitatea de a crea două cutremure mai puternice decât magnitudinea 7,0 într-un an”, a explicat Ersoy.

Linia Faliei Anatoliei de Nord împarte plăcile Eurasiei și Anatoliei și trece prin Marea Marmara, care se află la sud de Istanbul.

„Clădiri înalte pot fi afectate de cutremurul care se așteaptă să aibă loc sub Marea Marmara. Dar, de asemenea, pot fi afectate de cutremure și zone aflate la distanță în alte regiuni, din cauza înălțimii valurilor de suprafață”, a spus Ersoy.

Potrivit datelor publicate de primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, există 90.000 de clădiri cu „stare de risc ridicat” la cutremure.

Alte 170.000 de clădiri sunt listate ca „stare cu risc mediu”, potrivit cercetărilor efectuate de Municipalitatea Metropolitană din Istanbul.

În dezastrul de săptămâna trecută, spune Murat Kurum, ministrul Mediului, Urbanizării, 24.921 de clădiri din regiune „s-au prăbușit, trebuie dărâmate urgent sau au suferit daune grave”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te