VIDEO Regele Charles al III-lea: Aduc un omagiu memoriei mamei mele şi onorez viaţa ei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.09.2022 - 20:32

Marea Britanie este în doliu după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Întreaga ţară va păstra un minut de reculegere în jurul prânzului. Clopotele vor suna la unison la Westminster Abbey, Catedrala St Paul şi Castelul Windsor din Londra, în timp ce 96 de salve de tun vor fi trase.

SHARE

UPDATE 20.15  Noul rege al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Charles al III-lea a declarat vineri seară, în primul său discurs către ţară, că a jelit profund moartea reginei şi le-a promis britanicilor că îi va servi întreaga viaţă, ca şi Elisebeta a II-a, relatează agenţiile internaţionale de presă.

"Regina Elisabeta s-a angajat să-şi dedice viaţa servirii poporului ei, a fost un angajament personal profund", a spus regele Charles al III-lea în primul său discurs către ţară.

„Viaţa mea se va schimba, bineînţeles, pe măsură ce îmi asum noile responsabilităţi”, a subliniat el, adăugând: „Nu va mai fi posibil pentru mine să aloc atât de mult din timpul şi energiile mele organizaţiilor de caritate şi subiectelor la care ţin atât de profund.

„El şi-a exprimat convingerea că această muncă importantă va fi preluată de oameni de încredere.

„Acesta este şi o perioadă de schimbare pentru familia mea. Contez pe ajutorul iubitei mele soţii Camilla”, a mai spus noul rege.

Regele şi-a încheiat discursul cu următoarele cuvinte: „Şi iubitei mele mame, când începi ultima ta mare călătorie pentru a te alătura dragului meu tată, vreau să-ţi spun pur şi simplu acest lucru: mulţumesc. Îţi mulţumesc pentru dragostea şi devotamentul faţă de familia noastră şi faţă de familia naţiunilor pe care le-ai slujit cu atâta sârguinţă în toţi aceşti ani”

UPDATE 18.34. Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, a fost, printre altele, o mare iubitoare de mașini. Puțină lume știe că, la 18 ani, în cel de-al doilea Război Mondial, a fost șofer de ambulanță și mecanic, fiind poreclită „Prințesa Mecanic” din UK.

Citește și: VIDEO Regina Elisabeta, șofer de ambulanță în Război. Îi plăcea să i să se spună „Prințesa Mecanic”

UPDATE 16.50  Regele Charles al Marii Britanii a sosit vineri după-amiază la o bază militară de lângă Londra, revenind din Scoţia pentru a rosti un discurs adresat naţiunii, în urma decesului mamei sale, regina Elisabeta a II-a.

 Citește și: Regele Charles al Marii Britanii s-a întors la Londra și se pregătește de primul discurs ca monarh

UPDATE 16.00 La casa din satul Viscri, în care actualul Rege Charles al III-lea a locuit când a venit în vizite în România, a fost afişat un mesaj de doliu, după anunţul decesului Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Citește și: FOTO Mesajul de doliu de la poarta uneia dintre casele din România a Regelui Charles al III-lea

UPDATE 15.40. Prinţul Charles va fi proclamat oficial rege al Marii Britanii, sâmbătă, în cadrul unei întruniri a Consiliului de Ascensiune ce se va desfăşura la Palatul St. James, conform unui anunţ făcut vineri de Palatul Buckingham.

Citește și: De când devine Prinţul Charles noul rege al Marii Britanii cu drepturi depline

UPDATE 15.35 Moartea Reginei l-a ridicat pe Charles la rang de Rege și l-a făcut pe Prințul William moștenitor. Copiii lui sunt următorii la succesiunea tronului.

Citește și: Noua linie de succesiune a Familiei Regale britanice după moartea Reginei Elisabeta a II-a

UPDATE 15.30. Monarhii britanici mor în timpul mandatului, existând suficient timp pentru a planifica o înmormântare măreață cu mult înainte de ziua de doliu. În cazul reginei Elizabeth a II-a, care a murit la 8 septembrie, la 96 de ani, planurile erau puse la punct din anii 1960. Planul funerar al suveranei este un amestec caracteristic al Casei Windsor, de tradiție străveche și practici moderne.

Citește și: VIDEO „Operațiunea Unicorn”: Planurile secrete de înmormântare a reginei Marii Britanii

UPDATE 14.30 Încetarea din viaţă a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a marchează sfârşitul unei epoci istorice, plină de schimbări, în care Marea Britanie a avut de jucat un rol de primă mână, a afirmat vineri fostul preşedinte Ion Iliescu.

Citește și: Iliescu despre Regina Angliei: A contribuit la formarea personalului necesar aderării noastre la UE

UPDATE 13.20 O carte virtuală de condoleanţe este deschisă la adresa www.royal.uk pentru persoanele care doresc să aducă un omagiu Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, transmite, vineri, Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.
 
Citește și: Carte de condoleanţe deschisă online pe pagina Casei Regale britanice. Unde semnezi

12.30 În cei 70 de ani de domnie, Regina s-a întâlnit cu mulți șefi de stat, inclusiv cu Nicolae Ceaușescu. De la vizita lui la Londra a rămas celebra o întâmplare, consemnata în Arhivele britanice.


Citește și: VIDEO De ce s-a ascuns Regina Elisabeta a II-a de Ceaușescu într-un tufiș. „Prea mult pentru ea”
 
11.00 Moartea Reginei va marca începutul unei perioade de doliu național pentru Marea Britanie și sfârșitul celei de-a doua „ere elisabetane”. Charles, primul ei fiu, îi va urma la tron.

Citește și: VIDEO Charles, care deține opt case în România, va fi regele Marii Britanii
 
10.30 În anul 1973, Securitatea era îngrijorată prințul Charles, moștenitor tronului britanic, s-ar putea căsători cu una dintre fiicele lui regelui Mihai.

Citește și: Securitatea credea că Prințul Charles urma să facă nuntă cu una dintre fiicele Regelui Mihai

Regele Charles al III-lea are o audienţă cu prim-ministrul Liz Truss înainte de a se adresa naţiunii, iar Parlamentul se reuneşte în sesiune specială. 

Încoronarea suveranului britanic este o ceremonie grandioasă, unică în Europa, ale cărei reguli datează de mai multe secole. Încoronarea din 1953 a reginei Elisabeta a II-a a necesitat pregătiri care au durat peste un an

Încoronarea monarhului nu are loc imediat după decesul predecesorului său, pentru a respecta astfel o perioadă de doliu şi pentru a permite organizarea ceremoniei.

Noul rege Charles al III-lea nu va avea nevoie nici de paşaport, nici de permis de conducere a automobilului şi va deţine toate lebedele şi toţi sturionii din Regatul Unit, unul dintre privilegiile insolite care decurg din funcţia sa de suveran britanic

Doliul Regal va ține șapte zile după ceremoniile funerare

O perioadă de "doliu regal" începe de acum şi va ţine încă şapte zile după ceremoniile funerare ale reginei Elisabeta a II-a, a căror dată va fi confirmată "la momentul potrivit", a anunţat vineri Palatul Buckingham, informează EFE şi dpa.

Deşi Palatul Buckingham nu a menţionat când anume vor avea loc funeraliile, este de aşteptat ca ceremonia să fie organizată în preajma celei de-a 11-a zile după decesul reginei.

Palatul Buckingham, reşedinţa oficială din Londra a reginei Elisabeta a II-a, şi Castelul Balmoral, din Scoţia, unde suverana a murit joi, s-au umplut de vizitatori, încă de la primele ore ale dimineţii de vineri, care au lăsat flori şi mesaje în semn de omagiu pentru defunctul monarh britanic, transmite EFE.

Sute de britanici au depus flori la Palatul Buckingham
Sute de persoane se îndreptau încă de la primele ore ale dimineţii de vineri de zona în care se află Palatul Buckingham, "decorat" deja cu nenumărate şi colorate buchete de flori. În plus, un drapel uriaş Union Black, în tonuri negre şi gri, fusese desfăşurat la porţile palatului.

Drapelul Marii Britanii a fost coborât în bernă la sediul misiunii diplomatice britanice de la Bucureşti, după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

"Steagul nostru de la Ambasada Marii Britanii de la Bucureşti a fost coborât în bernă, în memoria Majestăţii Sale, Regina Elisabeta a II-a. Ea a fost însuşi spiritul Regatului Unit, iar acest spirit va dăinui", este mesajul publicat, vineri, pe pagina de Facebook a Ambasadei Marii Britanii din România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te