VIDEO Deznodământ în misterul submarinului britanic dispărut în Al Doilea Război Mondial

DE Elena Andrei | Actualizat: 23.11.2022 - 17:41
misterul submarinului britanic dispărut/Foto: Royal Navy
misterul submarinului britanic dispărut/Foto: Royal Navy

Se pare că un submarin britanic dispărut în al Doilea Război Mondial a fost găsit, rezolvând un mister vechi de 80 de ani. Familiile celor 62 de marinari pot, în sfârșit, să oficieze cum se cuvine funeraliile celor dispăruți.

SHARE

O explozie a fost auzită în larg, în apropiere de Monopoli, pe coasta italiană a Adriaticii, la 18 aprilie 1943, iar submarinul HMS Regent nu a mai fost văzut niciodată.

Patru cadavre, îmbrăcate în echipamentul de salvare Davis folosit de marinarii britanici, au fost aduse la țărm în săptămânile care au urmat. Dar cadavrele nu au fost niciodată identificate, iar epava nu a fost găsită niciodată și nu a existat niciun indiciu pentru familiile celor 62 de membri ai echipajului, care i-au căutat continuu.

Au mai fost speranțe în 2003, când epava unui submarin în apropiere de Barletta, la aproximativ 70 de mile nord de Monopoli, a fost identificată în mod greșit ca fiind Regent, însă era un submarin italian.

Dar acum experții cred că au descoperit epava reală, scafandrii asistați de Liga Navală Italiană (LNI) - un organism guvernamental - susținând că au găsit HMS Regent.

Fabio Bisciotti, care conduce grupul de studiu subacvatic al LNI, a declarat că epava a fost găsită la o adâncime de 75 de metri, cu capul în jos, potrivit Daily Mail.

„Când am ajuns la această epavă, în primul moment a fost greu să ne dăm seama că este vorba despre Regent. Dar după ce am studiat corpul navei, compoziția oțelului, precum și pupa și prova, am văzut că este vorba despre un submarin britanic”, a declarat Fabio Bisciotti.

Dimensiunile epavei se potrivesc proiectului britanic, iar la la prova are șase tuburi torpilă, trei pe fiecare parte, spre deosebire de un submarin german sau italian, care aveau patru tuburi torpiloare.

Epava recent descoperită se află în largul coastei din apropierea Villanova di Ostuni, la aproximativ 19 mile de Monopoli.

Imaginile cu epava surprinse de Michele Favaron și Stefania Bellesso de la clubul de scufundări Acquelibere Sub Padova arată urmările unei explozii, ceea ce se potrivește cu teoria conform căreia Regent a lovit o mină și s-a scufundat, după ce a atacat un convoi. De aici și explozia auzită în larg la 18 aprilie 1943.

„În aprilie 1943, urmărind toate jurnalele submarinelor din Marea Britanie în Marea Mediterană, doar Regent patrula în zonă. Cu siguranță este vorba de Regent”, a declarat Bisciotti.

Citește și

Ucraina îl somează pe Orban privind „Ungaria Mare”: Revizionismul, inacceptabil

Poza ce a înnebunit Twitter: Biden călare pe scaun cu picioarele pe spătar. Semn rău pentru alegeri

Descoperirea va aduce în sfârșit liniștea pentru familiilor celor căzuți la datorie.

Pentru familia lui William Trice, artificierul șef al sălii motoarelor de pe Regent, trauma pierderii sale reverberează de-a lungul generațiilor.

Fiul lui William, Barry, a petrecut ani de zile investigând dispariția submarinului, până la moartea sa, în 2003, dar nepotul său, Dick, a continuat cercetările.

Chiar și după 80 de ani, pierderea încă mai este prezentă în mintea familiei.

Fiica lui Dick, Abbie și-a tatuat HMS Regent pe braț. Este înrolată la bordul unui vânător de mine în Marina Regală Australiană.

Pentru familia Trice, care s-a mutat din Birmingham în Adelaide, Australia de Sud, în 2012, localizarea epavei este o ușurare a unei dureri „moștenite de generații”.

„Au făcut sacrificiul suprem și cred că este important pentru familiile lor să se încheie, și cred că este important din punct de vedere istoric. Ca familie, îi suntem foarte recunoscători lui Fabio pentru eforturile sale de a merge și de a găsi această epavă, astfel încât să știm ce s-a întâmplat în cele din urmă”, a declarat familia Trice.

Un purtător de cuvânt al Marinei Regale a declarat că nu poate confirma încă descoperirea, din cauza faptului că epava este cu capul în jos și secțiuni cheie sunt îngropate pe fundul mării.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te