Descoperirea în interiorul piramidei, ultima dintre cele șapte minuni ale lumii antice încă în picioare, a fost făcută în cadrul proiectului Scan Pyramids, care din 2015 folosește tehnologie non-invazivă, inclusiv termografie în infraroșu, simulări 3D și scanări cu raze cosmice pentru a cerceta structura interioară.
Un articol publicat joi în revista Nature arată că noua descoperire ar putea contribui la cunoașterea construcției piramidei și a scopului unei structuri de calcar cu frontoane care se află în fața coridorului.
Se presupune că Marea Piramidă a fost construită ca mormânt monumental în jurul anului 2560 î.Hr. în timpul domniei faraonului Khufu sau Keops.
Construită până la o înălțime de 146 de metri, acesta are acum 139 de metri și a fost cea mai înaltă structură realizată de oameni până la Turnul Eiffel din Paris, în 1889.
Coridorul neterminat a fost probabil creat pentru a redistribui greutatea piramidei fie în jurul intrării principale utilizate acum de turiști, la aproape șapte metri distanță, fie în jurul unei alte încăperi sau spațiu încă nedescoperit, a declarat Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt.
Citește și
Vedetele îi angajează pe bani grei pentru că asigură cel mai performant sistem de securitate
Moartea suspectă a doctoriței care a adus pe lume copiii din flori ai lui Putin. Incinerată rapid
„Vom continua scanarea, așa că vom vedea ce putem face pentru a ne da seama ce putem afla sub ea, sau chiar până la sfârșitul acestui coridor”, a spus el la o conferință de presă la fața locului.
Se crede că cinci camere aflate în vârful camerei funerare a regelui, într-o altă parte a piramidei, au fost, de asemenea, construite pentru a redistribui greutatea structurii masive.
Este posibil ca piramida să aibă mai multe camere de înmormântare.
Scanările cu raze cosmice ar putea dezvălui în sfârșit conținutul a două goluri misterioase din ultima dintre cele șapte minuni ale lumii antice.
În 2017, cercetătorii Scan Pyramids au anunțat descoperirea unui gol lung de cel puțin 30 de metri în interiorul Marii Piramide, prima structură interioară majoră găsită din secolul al XIX-lea.