Sute de civili sunt încă blocaţi în subteran, alături de ultimii apărători ai oraşului-port de la marea Azov. Iar Moscova a anunţat o încetare a focului în zonă, între anumite ore, pentru a permite evacuarea civililor.
Urgent appeal from the commander of the Azov Regiment, Denis Prokopenko, regarding the situation at the Azovstal plant. The situation is critical! Citizens and the military need our help and protection. #SaveMariupol #savethemilitaryofmariupol pic.twitter.com/QwBUBcjuI8
— Ekaterina Baslyk (@lalatomolo) May 5, 2022
Trupele ruse se năpustesc cu tot arsenalul asupra combinatului siderurgic Azovstal. Unul dintre luptătorii care apără cu îndârjire ultimul bastion al apărării ucrainene din orașul-port Mariupol a transmis următorul mesaj.
Citește și: VIDEO Momentul în care Rusia folosește rachete termobarice în Mariupol. Un carnagiu la Azovstal
„De două zile, inamicul a pătruns pe teritoriul uzinei. Se dau lupte grele și sângeroase. Sunt mândru de soldații mei care fac eforturi supraomenești pentru a limita asaltul. Mulțumesc lumii întregi pentru sprijinul extraordinar acordat garnizoanei Mariupol.
Citește și: VIDEO Aproape de România. Autoritățile transnistrene familiarizează populația cu ideea că vin rușii
Soldații noștri îl merită. Situația este extrem de dificilă, dar noi continuăm să îndeplinim ordinul de a menține apărarea cu orice preţ”, a declarat Denis Prokopenko, comandantul regimentului Azov.
Autoritățile ucrainene au reușit să restabilească comunicațiile cu luptătorii ucraineni de la Azovstal după ce au pierdut legătura cu aceștia în cursul zilei de ieri.
„În ciuda tuturor declarațiilor oficialilor ruși, care susțin că oraşul Mariupol se află sub controlul lor total, acest lucru nu este adevărat. Combinatul Azovstal, ultimul bastion al rezistenței ucrainene din Mariupol, încă rezistă”, a transmis Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.
În paralel, o investigaţie a agenției Associated Press arată că numărul victimelor de la teatrul Mariupol, lovit în 16 martie, este cel puțin dublu față de cel estimat inițial. Potrivit jurnaliştilor, ar fi murit acolo aproape 600 de persoane aflate în acel moment în interior sau lângă clădire.
„Toți acei oameni sunt încă sub dărâmături, pentru că mormanele de moloz sunt încă acolo. Nimeni nu i-a dezgropat. Zona este o mare groapă comună”, a spus un supraviețuitor.