VIDEO Corespondență dintr-o zonă de conflict: „Când vizitez Ucraina intru într-un alt tărâm”

DE Remus Cernea | Actualizat: 11.12.2022 - 18:59

Am ținut să sintetizez în acest clip câteva gânduri și să vi le transmit de la Kiev. Pe unele le-am mai exprimat disparat în diverse postări pe social media în ultimele zile, transmite Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina.

SHARE

Dar nu le-am pus împreună într-o astfel de filmare. Vă rog să îmi sprijiniți activitatea jurnalistică parcurgând și clipul postat pe YouTube și oferindu-i un LIKE. Este un minim gest de apreciere care înseamnă foarte mult în condițiile dificile și riscante în care am realizat materialele din Ucraina pe parcursul celor 2 luni cât m-am aflat acolo în calitate de corespondent de război pentru Newsweek România. 

Ucrainenii au rezistat

De fiecare dată când vin în Ucraina, nu am doar senzația că vizitez o altă țară, ci și pe aceea că intru într-un alt tărâm. De ce? Pentru că există o aparență de firesc. Sunt oameni pe stradă, sunt mașini pe stradă, viața merge cumva înainte. În același timp, vedeți în spatele meu acest cimitir al tancurilor rusești, acoperite acum de zăpadă. Sunt mașinăriile de ucis pe care le-a trimis Putin asupra Ucrainei pentru a distruge această țară, pentru a-i răpi libertatea și independența. 

Iată însă că ucrainenii au rezistat, au dovedit o dârzenie extraordinară și avem foarte multe de învățat din această rezistență a ucrainenilor în fața invaziei rusești. Iar această campanie de bombardamente a Rusiei seamănă cu aceea pe care a inițiat-o Hitler în 1940 asupra Marii Britanii. Și Hitler spera că va slăbi, că va distruge moralul cetățenilor britanici prin acele bombardamente care da, au făcut foarte multe victime și au produs mari distrugeri. Să ne amintim de orașul Coventry care a fost aproape complet distrus. 

Dacă poți să ajuți, fă-o! 

Dar ca și atunci, și acum bombardamentele nu vor reuși. Ucraina va rezista și e de datoria noastră morală să susținem această țară. Pentru că, nu-i așa?, doar nu vă imaginați că dacă Ucraina ar fi căzut, nu ar fi urmat și Republica Moldova! Unii chiar asta spun: „de ce trebuie să ne intereseze de ucraineni, ar trebui să ne intereseze doar de români”. În primul rând, morala trebuie să fie universală. Trebuie să îți pese de orice om, indiferent de etnia lui, de naționalitatea lui, de zona în care trăiește sau de alte particularități. Dacă poți să ajuți, fă-o! În al doilea rând, în Ucraina trăiesc foarte mulți români, sute de mii de români. Republica Moldova ar fi fost o țintă a armatei ruse în mod clar. Putin este interesat în destabilizarea întregului Est al Europei și a întregii Europe dacă poate. 

Așadar, nu este o luptă doar locală, nu este o bătălie dusă într-un singur loc, în Ucraina și atât. Nu! Este o confruntare extrem de dură pentru care ucrainenii plătesc un preț uriaș, dar este o confruntare între lumea civilizată, democratică, și tirania cea mai periculoasă de lângă noi în acest moment istoric. De aceea, în iarna care vine, pe lângă solidaritatea, desigur, politică va fi nevoie și de un suport umanitar. Va fi nevoie să ne implicăm, va fi nevoie să susținem atât cât putem și umanitar Ucraina pentru a rezista în fața privațiunilor aduse de bombardamentele rusești. Imaginați-vă: milioane de oameni vor trebui să trăiască fără căldură, fără electricitate, fără apă, fără internet, fără acces la un minimum necesar pentru a trece cu bine această iarnă. Iar pentru a reduce suferința ucrainenilor este de datoria noastră să ne implicăm. Autoritățile române, autoritățile europene să facă tot ce pot pentru a sprijini Ucraina politic, logistic, material, economic și militar desigur, și umanitar. 

Citește și: Corupție la Bruxelles. Socialiști au luat mită de la un „stat din Golf” pentru a influența decizii

În același timp, nu putem lăsa totul în sarcina autorităților, este foarte important să ajutăm și noi, să ne implicăm și noi. De aceea, orice campanie umanitară, orice suport pentru oamenii din Ucraina, pentru animalele din Ucraina care, de asemenea, au nevoie de hrană, au nevoie de adăposturi, au nevoie de sprijin pentru a supraviețui și ele. Toate aceste eforturi sunt, așadar, o datorie morală și o necesitate istorică pentru a rezista acestui cataclism pe care Putin l-a prăvălit asupra Europei. 

Sunt extraordinar de multe istorii personale

Și da, m-aș bucura foarte mult să fie în Ucraina mult mai mulți jurnaliști români. Din nefericire, sunt și au fost destul de puțini pe parcursul acestui război. După părerea mea, ar fi foarte frumos ca presa din România să nu se limiteze doar la preluarea știrilor din presa internațională și de la agențiile de știri, întrucât sunt aici extraordinar de multe povești ale unor oameni simpli, desigur și din perspectivă istorică sau materiale care pot fi realizate pe baza întâlnirii sau a interviurilor cu oficialități. 

Citește și: VIDEO Jumătate dintre britanici cer ca Harry să fie retras de la succesiune după „scandalul Netflix

Dar sunt extraordinar de multe istorii personale care merită înregistrate, care merită cunoscute atât pentru ca opinia publică să conștientizeze cu adevărat ceea ce se întâmplă aici, dar și pentru a rămâne o mărturie pentru viitor, pentru generațiile următoare, ca să aibă o imagine cât mai clară și mai cuprinzătoare asupra lucrurilor care se întâmplă, asupra a ceea ce trăiesc oamenii obișnuiți și pentru a înțelege ororile războiului. Și, să sperăm, poate va veni o zi în care toate războaiele se vor opri, iar înțelepciunea acestor momente istorice va face umanitatea să insiste pe cooperare, nu pe conflicte militare. 

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te