Corupție la Bruxelles. Socialiști au luat mită de la un „stat din Golf” pentru a influența decizii

DE Elena Andrei | 11.12.2022 - 16:23
Eva Kail nu mai e vicepreședintă a Parlamentului European/Foto: Profimedia Images

În urma anchetelor judiciare în curs conduse de autorităţile belgiene, preşedinta Roberta Metsola a decis să suspende cu efect imediat toate prerogativele, îndatoririle şi sarcinile Evei Kaili în calitatea de vicepreşedinte al Parlamentului European.

SHARE

Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, una dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European, a fost adusă vineri seară la Bruxelles pentru a fi interogată în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupție care implică "o țară din Golf", relatează Le Soir.

Biroul lui Kaili fusese sigilat de poliția belgiană, alături de cele ale celor doi eurodeputați socialiști belgieni, Maria Arena și Marc Tarabella.

Arena a negat orice implicare, declarând că ancheta o implică în schimb pe asistenta sa.

"Sigiliile au fost puse pentru că ea a lucrat pentru ONG-ul Fight Impunity, cred că în 2019", a declarat Arena "Nu are nimic de-a face cu faptul că este asistenta mea".

Patru arestări avuseseră deja loc în capitala belgiană în cursul dimineții în același caz. Mass-media din Grecia și Belgia au relatat că unul dintre cei patru arestați este partenerul lui Kaili.

Citește și

Bărbatul pentru care Maria Tănase și-a vândut bijuteriile. A fost arestată pentru spionaj

VIDEO Rușii care au ocupat orașul strategic Melitopol, „surprinși” de ucraineni cu rachete HIMARS

Partidul socialist grec PASOK, din care face parte Kaili, a anunțat vineri seara că aceasta a fost exclusă din rândul membrilor săi.

Socialiștii și Democrații (S&D) din Parlamentul European au suspendat calitatea de membru a lui Kaili "cu efect imediat", potrivit unei declarații împărtășite de grup.

Procuratura federală din Belgia a declarat că a recuperat 600.000 de euro în numerar și a confiscat calculatoare și telefoane mobile în cadrul operațiunii de vineri. În total, 14 locații au fost percheziționate în cadrul raidurilor.

"Timp de mai multe luni, anchetatorii Poliției Judiciare Federale au suspectat o țară din Golf de a influența deciziile economice și politice ale Parlamentului European, acest lucru se face prin plata unor sume mari de bani sau prin oferirea de cadouri mari unor terțe părți cu o poziție politică și/sau strategică semnificativă în cadrul Parlamentului European", a precizat biroul.

Parchetul nu a menționat numele țării aflate în centrul anchetei. 

Beneficiarii sunt personalități cu "o poziție politică și/sau strategică semnificativă" în Parlamentul European.

Se crede că toți cei patru arestați sunt cetățeni italieni: directorul ONG-ului "No Peace Without Justice", Niccolò Figà-Talamanca; liderul sindical Luca Visentini; fostul europarlamentar S&D Pier-Antonio Panzeri; și asistentul parlamentar în grupul S&D și partenerul lui Kaili, Francesco Giorgi, potrivit agenției italiene de presă ANSA.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te