VIDEO Convoi de rachete cu capacitate nucleară Iskander mutate spre granița Rusiei cu Finlanda

DE Elena Andrei | Actualizat: 16.05.2022 - 22:36
Convoi de rachete cu capacitate nucleară Iskander spre granița Rusiei cu Finlanda /foto: militarymagazine

Rusia a început să mute rachete cu capacitate nucleară Iskander la granița Finlandei la doar o zi după ce țara a anunțat că va solicita aderarea la NATO.

SHARE

Videoclipul postat pe rețelele de socializare ruse arată camioane care transportă rachete balistice Iskander - care pot purta focoase nucleare - ce se deplasau pe o autostradă către Viborg, la granița cu Finlanda.

„De îndată ce președintele Finlandei a spus că se alătură NATO, o întreagă divizie de Iskander, se îndreaptă spre Viborg”, se spune în videoclip.

Finlanda și Suedia au anunțat planul oficial de a solicita aderarea la NATO. Viborg este situat la 48 de kilometri de Finlanda și la 217 de kilometri de Helsinki, plasându-l în raza de acțiune a rachetelor.

Iskander este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune dezvoltată de Rusia, care a intrat în serviciu în 2006 pentru a înlocui rachetele Scud și Tocika din era sovietică.

Citește și

Rusia avertizează națiunile nordice de "consecințe profunde" dacă aderă la NATO

Trei state se angajează să apere Finlanda și Suedia în cazul în care ar fi atacate de ruși

Acestea pot îndeplini o mare varietate de misiuni, în funcție de focosul cu care sunt dotate.

Ogivele includ focoase termobarice, cluster, antiblindaj, antibuncăr, și electromagnetice pentru eliminarea sistemelor radar.

Focoasele Iskander pot fi și cu încărcătură nucleară, de patru ori mai puternică decât bomba de la Hiroșima.

Rachetele au o rază de acțiune de până la 480 de kilometri și sunt transportate cel mai frecvent de vehicule de lansare mobile, ceea ce face ca rachetele să fie mult mai greu de găsit și de distrus.

Se știe că rachetele Iskander sunt staționate în Kaliningrad - enclava central-europeană a Rusiei - și, de la începutul războiului din Ucraina, în Belarus.

Din aceste poziții, rachetele Iskander sunt capabile să lovească ținte în statele baltice - Letonia, Estonia, Lituania - precum și în cea mai mare parte a Poloniei, Ucraina, Moldova și chiar părți din sudul Suediei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.