VIDEO Cel mai mortal submarin cu rachete nucleare al Rusiei, mutat în Artica. Războiul cu SUA începe

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.01.2025 - 14:35

Cel mai mortal submarin cu rachete nucleare al Rusiei, mutat în Artica. Războiul cu SUA începe. Rusia a anunțat sosirea celui mai nou submarin cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară de generația a patra, Arkhangelsk, la baza sa permanentă din Flota de Nord.

SHARE

Însoțită de imagini și videoclipuri partajate pe Telegram, această desfășurare consolidează și mai mult prezența tot mai mare a Rusiei în Arctica.

VIDEO Cel mai mortal submarin cu rachete nucleare al Rusiei, mutat în Artica. Războiul cu SUA începe

Potrivit comandantului submarinului, căpitanul de rangul I Alexander Gladkov, echipajul a încheiat cu succes transferul între baze, toate sistemele fiind considerate operaționale, iar echipajul fiind pregătit pentru misiunile viitoare.
Următorul pas va consta în exerciții intensive de pregătire înainte ca Arkhangelsk să fie integrat în forțele Flotei de Nord cu pregătire de luptă constantă.

Această evoluție urmează unei ceremonii oficiale de punere în funcțiune la 27 decembrie 2024, la șantierul naval Sevmash din Severodvinsk, la care a participat comandantul suprem al marinei ruse, amiralul Alexander Moiseyev.

Submarinele din clasa Yasen-M sunt considerate printre cele mai avansate ale Rusiei, echipate cu rachete Kalibr și Oniks și concepute pentru a contesta dominația maritimă a NATO. Arkhangelsk este echipat cu o suită de tehnologii și armamente sofisticate. Cu un deplasament scufundat de aproximativ 13 800 de tone, acesta măsoară 130 de metri în lungime și are o lățime de 13 metri, ceea ce îi permite să se scufunde la adâncimi de până la 600 de metri.

Submarinul Rusiei stă 100 zile sub mare

Poate susține misiuni de până la 100 de zile fără a ieși la suprafață, fiind alimentat de un reactor cu apă presurizată OK-650KPM care generează 43.000 de cai putere pe arbore, permițând o viteză maximă submersă de 35 de noduri.
În ceea ce privește armamentul, Arkhangelsk dispune de un sistem de lansare verticală [VLS] cu capacitatea de a lansa până la 32 de rachete.

Printre acestea se numără rachetele hipersonice Zircon, care sunt cunoscute pentru viteza lor mare și raza lungă de acțiune, rachetele anti-navă Oniks și rachetele de croazieră Kalibr-PL.
În plus, are 10 tuburi de torpile echipate cu torpile grele Futlyar, sporindu-și capacitățile de luptă apropiată.

Rolurile principale ale Arkhangelsk includ descurajarea strategică, războiul antisubmarin [ASW], proiecția puterii și operațiunile arctice. Prin patrularea apelor arctice și a Atlanticului de Nord, acesta asigură o capacitate de a doua lovitură supraviețuitoare în scenarii nucleare, protejând submarinele balistice rusești care transportă arme nucleare.

Citeşte şi: Zona arctică, la un pas de război. Rusia trimite bombardiere Tu-95MS, SUA răspunde cu avioane F-22

Operațiunile arctice la care participă submarinul Arkhangelsk și alte submarine similare din cadrul Flotei ruse din Nord sunt esențiale din punct de vedere strategic din cauza mai multor factori-cheie.
Regiunea arctică devine din ce în ce mai centrală pentru politica globală din cauza topirii gheții indusă de schimbările climatice, care a deschis noi rute de navigație și acces la resurse naturale neexploatate anterior, precum petrolul, gazele și mineralele.

Trump și SUA vor Groenlanda să se apere de Putin

Îna cest timp, Trump pune presiune pentru a pune stăpânire pe Groenlanda.

După cum explică Andreas Østhagen, un bursier Fulbright la Inițiativa Arctică de la Universitatea Harvard și Institutul Polar de la Centrul Wilson, există trei moduri prin care se poate analiza importanța strategică tot mai mare a Groenlandei, pentru Statele Unite.

În primul rând, Groenlanda este importantă pentru securitatea părții americane a Arcticii, adică Alaska, cel mai mare stat al SUA. Granița comună cu Rusia peste strâmtoarea și Marea Bering implică apropierea de forțele strategice ruse din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Astfel, cu cât relațiile dintre Rusia și SUA sunt mai tensionate, cu atât este mai mare nevoia ca Forțele Aeriene să poată controla și să răspundă activității aeriene ruse din strâmtoarea Bering.

Citeşte şi: De ce vrea Trump Groenlanda. SUA au vrut să plaseze 600 de rachete nucleare Iceman împotriva Rusiei

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te