VIDEO Starship, cea mai mare rachetă construit vreodată a explodat la scurt timp după lansare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.04.2023 - 09:14
Starship, cea mai mare rachetă construit vreodată a explodat la scurt timp după lansare - Foto: Twitter/ Elon Musk

Nava Starship a companiei SpaceX, cea mai puternică rachetă construită vreodată, a decolat de pe o platformă de lansare din sudul Texasului, joi, la ora 9:33 ET, dar a explodat în aer înainte de separarea etapelor.

SHARE

La doar patru minute după decolarea de la locul de lansare al companiei din Boca Chica, în sudul Texasului, când etajul Starship trebuia să se separe de racheta Super Heavy, atât etajul, cât și racheta au suferit o "dezasamblare rapidă neprogramată" - un eufemism pe care Elon Musk și colegii săi de la SpaceX îl folosesc uneori pentru o explozie a rachetei.

Cea mai mare rachetă construit vreodată a explodat la scurt timp după lansare

La aproximativ 2 minute după decolare, racheta de rapel Super Heavy urma să consume cea mai mare parte a combustibilului și să se separe de nava spațială Starship, lăsând racheta de rapel să fie aruncată în ocean. Starship trebuia să își folosească propriile motoare, care au ars timp câteva minute, pentru a se propulsa până la viteze aproape orbitale.

Zborul a atins punctul cel mai înalt la 39 de kilometri deasupra solului, iar explozia a avut loc la aproximativ patru minute după decolare, potrivit SpaceX.

Citește și: VIDEO Contraofensiva Ucrainei poate începe în orice moment. Ce au discutat Stoltenberg cu Zelenski

"Vehiculul a avut mai multe motoare stinse în timpul testului de zbor, a pierdut altitudine și a început să se prăbușească", potrivit unei actualizări a SpaceX. 

Acest zbor de testare urmărea să ajungă pe orbită. Nava ar fi trebuit să zboare la o altitudine de 146 de mile și să facă aproape o tură în jurul Pământului. Racheta Super Heavy urma să se prăbușească în largul coastei Texasului la scurt timp după lansare, iar vehiculul Starship ar fi trebuit să se prăbușească la sfârșitul călătoriei sale 90 de minute mai târziu, în largul coastei din Kauai, Hawaii.

Citește și: Cartierele rezidențiale nu vor mai putea fi construite dacă nu au școli în zonă. Ce prevede noul Cod

Dar SpaceX salută zborul ca fiind un succes și o oportunitate de a îmbunătăți Starship pentru testele viitoare. "Cu un astfel de test, succesul vine din ceea ce învățăm, iar testul de astăzi ne va ajuta să îmbunătățim fiabilitatea Starship, deoarece SpaceX încearcă să facă viața multiplanetară", a scris SpaceX pe Twitter la scurt timp după explozie.

Starship va zbura din nou „în câteva luni”

Compania susține că astfel de incidente reprezintă cea mai rapidă și mai eficientă modalitate de a colecta date, o abordare care plasează SpaceX la polul opus în raport cu Agenția Spațială americană, NASA, adepta testelor lente, metodice și sigure.

După eșecul de joi, Elon Musk i-a felicitat pe cei din compania sa într-un mesaj pe Twitter, în care a scris că echipa Starship "a învățat multe" în vederea pregătirii pentru următoarea lansare de test, ce ar urma să se petreacă în câteva luni, potrivit Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te