În Mexic se află Marea Piramidă din Cholula, cunoscută și sub denumirea de Marea Piramidă din Tepanapa, o structură construită în urmă cu 2.000 de ani, ce a trecut complet neobservată de armata spaniolă când a invadat în 1519.
Conchistadorul Hernan Cortes, care a luat cu asalt orașul Cholula la 12 octombrie 1519, a dar frâu liber soldaților săi, astfel că numeroase piramide au fost jefuite, dar nu și Tepanapa, ascunsă în interiorul unui deal, pe care spaniolii au construit Biserica Nuestra Señora de los Remediosa.
Cea mai mare piramidă de pe Pământ, în Mexic. Construită de uriași pentru a urca la cer
Cunoscută sub numele de Tlachihualtepetl („Muntele creat de om”), piramida a fost declarată cel mai mare monument construit vreodată de oameni.
Legendele locului spun că aceasta a fost construită de uriași, iar de pe vârf se înălțau la cer.
„În Cholula a existat un deal făcut de om numit Tlachihualtepetl”, relatează arheologul și autorul Geoffrey McCafferty, potrivit iflscience.com.
„A fost numită astfel pentru că se spune că uriașii l-au construit pentru a se urca în ceruri.”
În ceea ce privește motivul pentru care enorma piramidă a fost îngropată, încă nu se știe.
O teorie spune că că a fost îngropată intenționat, în pregătirea pentru sosirea conchistadorilor.
„Semnificația arheologică a piramidei a fost descoperită rapid, totuși, în 1535, de către preotul franciscan Toribio de Motolinia, care a găsit idoli și trâmbițe ritualice pe vârful Marii Piramide în timp ce ridica o cruce”, a scris McCafferty.
La începutul secolului al XIX-lea, exploratorul german Alexander von Humboldt a început investigații arheologice la acest sit.
El a numit piramida „cel mai mare, cel mai vechi și cel mai celebrat dintre toate monumentele piramidale” din Mexic.
Orientarea sa cosmologică la 24-26° nord vest ar fi putut să fi legată de solstițiul de vară, explică McCafferty, cu scara vestică a piramidei îndreptată spre apus, în timp ce templul din vârful său era luminat în cea mai lungă zi a anului.
Structura cea mai de jos a piramidelor suprapuse ce alcătuiesc Marea Piramidă era pătrată și se ridica la 17 metri înălțime. În interior, s-au descoperit picturi conservate care înfățișau un corp asemănător unei insecte cu un cap scheletic în culori vii, „poate un fluture în proces de metamorfoză”, a sugerat McCafferty.
Acesta a fost încadrat de o a doua piramidă care se întindea la o înălțime de 35 de metri cu trepte pe toate laturile sale făcându-o accesibilă din orice direcție.
Pe aceasta au fost construite mai multe structuri, aducând înălțimea totală a piramidelor la 66 de metri, când a început etapa a treia, extinzându-și dimensiunile de bază la 350 de metri pe fiecare parte.
Astfel, piramida a fost alcătuită din platforme enorme dispuse în jurul unui vârf central.