VIDEO Buncărul atomic ultrasecret al reginei „vikingilor” contruit în „paranoia” Războiului Rece

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.05.2023 - 11:14

Un buncăr atomic ultrasecret a fost deschis pentru public în Danemarca. Construit pentru a rezista la un atac nuclear, acesta este acum un muzeu subteran uimitor care face lumină asupra „paranoiei nucleare” din timpul Războiului Rece.

SHARE

În pădurea Rold din nordul Iutlandei, la aproximativ 400 km nord-vest de Copenhaga, se găsește un complex impresionant de buncăre numit Koldrigsmuseet Regan Vest (Muzeul Războiului Rece Regan Vest).

Buncărul atomic ultrasecret al reginei „vikingilor” contruit în „paranoia” Războiului Rece

Construit în mare secret în anii 1960, în timpul tensiunilor dintre est și vest în timpul Războiului Rece, acesta era destinat să fie adăpostul guvernului danez și al familiei regale în caz de război nuclear.

Situat la o adâncime de 60 de metri sub pământ, existența sa a fost ținută secretă timp de decenii și a fost dezvăluită abia în 2012.

După ani de pregătiri, a fost deschis publicului în februarie 2023 sub forma unui muzeu. Doar 50.000 de vizitatori sunt autorizați anual, iar accesul este limitat la grupuri mici de 10 persoane care fac tururi ghidate de 90 de minute prin labirintul de tuneluri care se întinde pe o distanță de 2 km. Este o experiență unică de călătorie în timp, care te poartă direct în mijlocul unei capsule din epoca Războiului Rece.

Muzeul Războiului Rece Regan Vest - Foto: Profimedia Images

Citește și: Grup organizat din 500 de specialiști: 12 milioane lei, din trafic cu referate și diplome de licență

Danemarca, o țară membră a NATO încă de la înființarea acesteia în 1949, se află la gurile Mării Baltice, poziție strategică importantă, dar și vulnerabilă la amenințările dinspre Cortina de Fier.

În vederea pregătirii pentru un posibil război nuclear în timpul Războiului Rece, guvernul danez a început construcția complexului de buncăre Regan Vest în anul 1963, finalizat cinci ani mai târziu. Această construcție este un uriaș buncăr anti-atomic cu forma a două inele conectate, fiecare cu un etaj superior și unul inferior, dotat cu peste 230 de camere destinate pentru 350 de angajați.

Muzeul Războiului Rece Regan Vest - Foto: Profimedia Images

Citește și: Taxa de solidaritate, schimbată radical: OMV va plăti mai puțin, iar Black Sea Oil&Gas este scutită

Majoritatea acestora ar fi fost miniștri și funcționari publici, cu scopul de a asigura guvernarea țării în timpul unui posibil conflict. De asemenea, ar fi fost prezenți medici, jurnaliști și un preot. Cu toate acestea, Războiul Rece nu a dus la un conflict nuclear și complexul de buncăre a fost utilizat doar pentru teste și exerciții.

Muzeul Războiului Rece Regan Vest - Foto: Profimedia Images

Războiul Rece a fost o perioadă de tensiune politică și militară acută între blocurile occidentale și estice, aliniate cu SUA și Uniunea Sovietică, care a durat de la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial până la începutul anilor 1990, declanșând o cursă a înarmării nucleare.

După ce sovieticii au testat o bombă cu hidrogen cu potențial catastrofic - și mai târziu criza rachetelor din Cuba - temerile legate de Armaghedon au fost alimentate și mai mult.

Muzeul Războiului Rece Regan Vest - Foto: Profimedia Images

Din fericire, cel de-al Treilea Război Mondial nu a avut loc, iar instalația a fost folosită doar pentru exerciții de antrenament, deși a rămas în așteptare până în 2003, când a fost în cele din urmă scoasă din uz.

Nouă ani mai târziu, secretul păstrat timp îndelungat a luat sfârșit, iar apoi au urmat pregătirile de aproape un deceniu pentru conservarea buncărului ca muzeu, potrivit BBC.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te