Amendamentele recent propuse la Senat pentru legea privind taxa de solidaritate, care a fost returnată de către președinte pentru reexaminare, aduc modificări semnificative în sensul taxei existente.
Taxa de solidaritate, schimbată radical: OMV va plăti mai puțin, iar Black Sea Oil&Gas este scutită
Noile amendamente adoptate de întreaga clasă politică elimină procentul de 60% aplicat asupra diferenței de profit între anul anterior și media anilor 2018-2021 și modifică sfera de aplicare a taxei de solidaritate.
Citește și: Boloș a anunțat că românii vor primi noi vouchere, de 1 septembrie: Categoriile care pot beneficia
În mod special pentru Petrom, se introduce o taxă aplicată cantității de petrol rafinat, în valoare de 350 de lei pe tonă.
Această taxă este cu siguranță specială pentru Petrom, deoarece amendamentul menționează companiile care extrag și rafinează petrol, ceea ce se aplică doar în cazul Petrom.
Având în vedere că Petrom a rafinat 4,6 milioane de tone de petrol și produse semifinite în anul precedent (conform raportului anual), rezultă că ar trebui să plătească o taxă de 1,47 miliarde de lei, adică aproximativ 300 de milioane de euro, pentru o cantitate de petrol rafinat de aproximativ 4,2 milioane de tone.
Aceasta este o sumă mult mai mică decât în forma anterioară a taxei, când compania a afirmat că nu se califică pentru plata taxei, deoarece nu erau aplicabile condițiile. În vechea formă, estimările Guvernului indicau un miliard de euro.
BSOG scapă de plata taxei datorită unui nou amendament conform căruia "contribuabilii care nu au obținut producție în domeniile prevăzute la art. 1 alin (1) în perioada 2018-2021 nu datorează contribuția de solidaritate".
Compania, care este deținută de fondul american de investiții Carlyle, a solicitat ca taxa să nu i se aplice, deoarece extracția gazelor a început abia anul trecut, potrivit Economica.net.
Din lecturarea amendamentelor, cel puțin până în prezent, reiese că toate celelalte companii vizate, cele mai mari dintre ele fiind Romgaz și Rompetrol, vor plăti taxa așa cum era prevăzut anterior, deoarece nu se modifică nimic pentru ele.
Citește și: Criza de medicamente semnalată încă de anul trecut continuă: Apelul medicilor europeni
Parlamentul a adoptat în luna martie legea de aprobare a OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% asupra "profiturilor excesive" ale companiilor din industria petrolului, gazelor, cărbunelui și rafinării, impusă la sfârșitul anului precedent în aplicarea unui regulament UE din octombrie 2022.
Legea a fost votată cu un amendament care a fost introdus special pentru a obliga Petrom să plătească taxa, deoarece compania a afirmat că nu i se aplică în cazul anului 2022.