VIDEO Belafonte a murit. Un gigant al muzicii, și-a riscat viața militând pentru drepturile omului

DE Elena Andrei | Actualizat: 25.04.2023 - 19:33
Harry Belafonte-Foto: Profimedia Images

Harry Belafonte, gigantul muzicii și al luptei pentru drepturile civile, care a început ca actor și cântăreț inovator și a devenit activist umanitar de mare anvergură, a murit. Avea 96 de ani.

SHARE

Belafonte a murit marți de insuficiență cardiacă congestivă la casa sa din New York, cu soția sa Pamela alături, a declarat publicistul Ken Sunshine.

Cu chipul său strălucitor, frumos și vocea caldă, Belafonte a fost unul dintre primii interpreți de culoare care a câștigat o mulțime de fani și a vândut un milion de discuri.

Mulți îl cunosc pentru hiturile sale dar cântărețul a lăsat o moștenire uriașă după ce și-a redus cariera de interpret în anii 1960 și s-a dedicat luptei pentru drepturile omului, cu convingerea că artiștii sunt „păzitorii adevărului”.

Belafonte este emblematic pentru activismul umanitar. Puțini au ținut pasul cu timpul și acest tip de angajament pentru drepturile civile și niciunul de statura sa, potrivit apnews.

Belafonte nu numai că a participat la marșuri de protest și concerte benefice, dar a ajutat la organizarea și la strângerea de sprijin pentru acestea.

El a lucrat îndeaproape cu prietenul și egalul său de generație, reverendul Martin Luther King Jr., riscându-și viața și mijloacele de trai pentru a stabilit standarde înalte pentru celebritățile mai tinere de culoare, certandu-i pe Jay-Z și Beyoncé pentru că nu și-au îndeplinit „responsabilitățile sociale”.

Când King a fost asasinat, în 1968, Belafonte a ajutat la alegerea costumului în care a fost înmormântat, s-a așezat lângă văduva sa, Coretta, la înmormântare și a continuat să-i întrețină familia, printr-o poliță de asigurare pe care a încheiat-o pentru King în timpul vieţii lui.

Le-a fost mentor lui Usher, Common, Danny Glover și mulți alții. În filmul din 2018 al lui Spike Lee „BlacKkKlansman”, el a fost ales în mod potrivit ca un om de stat în vârstă care instruiește tinerii activiști.

„Calypso”, lansat în 1955, a devenit primul album certificat oficial cu vânzări de milioane de către un interpret solo și a declanșat o pasiune națională pentru ritmurile caraibiene (Belafonte fiind poreclit, „Regele lCalypso″).

Printre admiratorii lui Belafonte se număra și Bob Dylan, care a debutat la începutul anilor ’60 cântând la armonică la emisiunea „Midnight Special” a lui Belafonte.

Conștient până la ultima suflare că a crescut în sărăcie, Belafonte nu s-a considerat un artist care a devenit activist, ci „un activist care s-a întâmplat să fie artist”.

Belafonte a fost mai întâi de toate o ființă umană. El a recunoscut în memoriile sale relațiile extraconjugale, neglijența ca părinte și un temperament înspăimântător, condus de nesiguranța de-a lungul vieții.

Dar întreaga lume își va aminti mai mult decât orice de vocea sa minunată și apariția scenică spectaculoasă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te