VIDEO Armura victoriei: racheta anti-radar AGM-88D HARM se activează la cel mai mic impus radio

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.08.2022 - 10:55
Armura victoriei: racheta anti-radar AGM-88D HARM se activează la cel mai mic impus radar/FOTO: Twitter/ТРУХА

O nouă rachetă de mare precizie face deja ravagii printre trupele ruse în Ucraina. Racheta anti-radar AGM-88D HARM se activează la cel mai fin impus radio și este ghidată de GPS.

SHARE

Un set de imagini care ar arăta părți ale unei rachete anti-radar de mare viteză AGM-88, sau HARM, fabricate de SUA și trimise în Ucraina, au apărut în mediul online.

Acest lucru se întâmplă la doar câteva zile după ce subsecretarul american al Apărării pentru politică, Colin Kahl, a confirmat că autoritățile americane au trimis rachete anti-radar către armata ucraineană.

De asemenea, este la mai puțin de o săptămână de la apariția primelor imagini pe rețelele de socializare care indică faptul că HARM-urile erau folosite împotriva forțelor rusești din țară.

Citește și: VIDEO Liderul tătarilor din Crimeea: Războiul împotriva Ucrainei se va termina cu eliberarea Crimeei

Forțele de Apărare a Teritoriului Ucrainei au distrus mai multe depozite depozite de muniție rusești, folosind sistemul de contra baterie M142 - HIMARS și folosind rachetele anti radar AGM - 88 Harm.

Imaginile nou apărute arată ceea ce pare a fi o porțiune din corpul din spate și o aripioară de coadă de la o rachetă AGM-88, despre care se spune că au fost recuperate recent după ce au lovit o casă în regiunea Kherson din sud-estul Ucrainei. În această parte a țării a avut loc recent o intensificare notabilă a luptelor.

Citește și: VIDEO Rușii, „victimele” unor explozii nerevendicate de nimeni. Preludiul unui atac în Moldova ?

Cum funcționează anti-radar AGM-88D HARM

Rachetele anti-radar, sau ARM, precum AGM-88, se concentrează asupra emisiilor de radiofrecvență ale inamicului, în principal de la rețelele radar aparținând sistemelor de apărare aeriană inamice, și le distrug sau le dezactivează.

Acestea sunt un instrument esențial nu numai pentru a "sparge ușa" prin apărarea aeriană a inamicului, ci și pentru a asigura autoprotecția aeronavelor care le transportă și a aeronavelor pe care le escortează.

Variantele AGM-88D și E, precum și varianta AGM-88G, încă în curs de dezvoltare și substanțial diferită, pot fi, de asemenea, utilizate într-un rol mai general de lovitură în stand-off împotriva țintelor fixe, folosind capacitatea lor de ghidare prin sistemul de navigație inerțială asistată de GPS.

HARM a fost dezvoltat pentru prima dată de o divizie a Texas Instruments (acum Raytheon) ca răspuns la lecțiile învățate în timpul războiului din Vietnam, când misiunea de suprimare a apărării aeriene inamice (SEAD) "Wild Weasel" a ajuns la maturitate, folosind prima generație AGM-45 Shrike.

Această armă a ajuns în serviciu prea devreme pentru a se folosi de tehnologia informatică în plină dezvoltare și nu a fost capabilă să "memoreze" locația generală a țintei. În cazul în care radarul care era angajat de o Shrike era oprit, racheta putea cu ușurință să iasă de pe traiectorie și să devină balistică, chiar dacă radarul se activa din nou. Următoarea rachetă AGM-78 Standard ARM, dezvoltată pornind de la o rachetă sol-aer navală, a fost ceva mai sofisticată, versiunile ulterioare având un simplu circuit de memorie. Acest lucru îi permitea să continue să zboare spre țintă chiar și după ce emițătorul se oprea.

Un singur impuls de la radar este suficient pentru a detecta ținta. Dacă o stație ostilă "vorbește", racheta poate fi ghidată către ea prin coordonatele GPS.

Imagine

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te