VIDEO Armata europeană, primul exercițiu militar cu 31 de unități, nave de asalt și portavion

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.10.2023 - 20:11
Armata europeană, primul exercițiu militar cu 31 de unități, nave de asalt și portavion - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter demonstrativ)

Armata europeană, primul exercițiu militar cu 31 de unități, nave de asalt și portavion. Uniunea Europeană a început exercițiul militar MILEX 23 de gestionare a crizelor la scară largă, ce va implica 2.800 de soldați.

SHARE

Armata europeană, primul exercițiu militar cu 31 de unități, nave de asalt și portavion, este anunțat pe site-ul Acțiunea Externă a Uniunii Europene.

„Între 16 și 22 octombrie, UE desfășoară primul exercițiu la Stația Navală Rota din Cadiz, Spania”, se arată în comunicat.

Armata europeană, primul exercițiu militar cu 31 de unități, nave de asalt și portavion

MILEX 23 va avea două părți conectate. Prima parte constă într-un exercițiu Command Post Exercise (CPX), ce va testa procesul de planificare militară la nivel strategic și operațional.

A doua parte este LIVEX, în care forța de dimensiunea unui grup de luptă al UE, formată din 31 de unități și 2 800 de soldați, va fi desfășurată într-un teatru de operațiuni simulat în provincia Cadiz și va executa un „Plan operațional” elaborat în cadrul CPX.

Ca parte a exercițiilor, Spania își va desfășura nava de asalt amfibie Juan Carlos I (L-61).

Franța va desfășura portavionul de asalt amfibie Tonnerre, care va include bărci de asalt din flotila amfibie, o echipă de luptă la bord din Regimentul de tancuri al Marinei și cinci elicoptere ale armatei.

Exercițiile MILEX au mai fost organizate în UE, dar până acum au fost delegate statelor membre.

Exercițiul din acest an este primul gestionat de structurile de apărare ale Uniunii Europene, și anume Comitetul Militar al Uniunii Europene (EUMC) și Statul Major al Uniunii Europene (EUMS).

Citește și: Iranul în război cu SUA. Trupele americane, atacate în Siria, Irak și Yemen de milițiile Teheranului

„MILEX 23 este punctul culminant a aproape 14 luni de planificare și pregătire detaliate conduse de Direcția Concepte și Capabilități a EUMS. Scopul exercițiului este de a consolida și mai mult pregătirea militară a UE de a răspunde conflictelor și crizelor externe”, a comunicat serviciul diplomatic al Uniunii Europene, potrivit mil.in.ua.

Exercițiul Grupului de luptă comun al Uniunii Europene este o continuare a politicii care vizează asigurarea capacității de desfășurare rapidă a unei forțe de 5.000 de militari în cazul unei crize sau al unui conflict ce afectează interesele sau cetățenii UE.

Citește și: VIDEO Biden, către americani: Hamas și Putin „au un lucru în comun: Vor să anihileze o democrație”

Armata UE urmează să fie înființată până în 2025 și va completa structurile naționale de apărare și mecanismele de apărare ale NATO.

Crearea unei forțe comune ar oferi Europei capacități autonome, integrând în același timp anumite țări UE care nu sunt membre ale Alianței Atlantice, cum ar fi Austria, Irlanda și Malta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te