Iranul în război cu SUA. Trupele americane, atacate în Siria, Irak și Yemen de milițiile Teheranului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.10.2023 - 12:49
Trupele americane, atacate în Siria, Irak și Yemen de milițiile Teheranului - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Iranul în război cu SUA. Trupele americane, atacate în Siria, Irak și Yemen de milițiile Teheranului. O navă de război a Marinei SUA a interceptat joi trei rachete de croazieră și mai multe drone lansate de mișcarea Houthi aliniată cu Iranul din Yemen.

SHARE

Iranul în război cu SUA. Trupele americane, atacate în Siria, Irak și Yemen de milițiile Teheranului. 

15 drone au fost identificate ca fiind lansate din Yemen, unele dintre interceptări fiind efectuate prin război electronic, iar cel puțin o interceptare a fost efectuată de Arabia Saudită.

Pentagonul a declarat că distrugătorul USS Carney opera joi în nordul Mării Roșii când a doborât proiectilele și nu au fost răniți.

Iranul în război cu SUA. Trupele americane, atacate în Siria, Irak și Yemen de milițiile Teheranului

„Nu putem spune cu certitudine ce vizează aceste rachete și drone, dar au fost lansate din Yemen, îndreptându-se spre nord de-a lungul Mării Roșii, potențial către ținte din Israel”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

Citește și: Egiptul a îndepărtat blocuri de beton, din apropierea graniței cu Fâşia Gaza

Un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus însă că nava de război americană ar fi fost ținta, pentru că au fost mai multe atacuri asupra trupelor americane joi.

Citește și: Atac cu rachete în apropierea aeroportului internațional din Bagdad. Diplomații americani, vizați

Washingtonul este în alertă sporită pentru activitatea grupurilor susținute de Iran, deoarece tensiunile regionale cresc în timpul războiului Israel-Hamas.

Liderul rebelilor Houthi din Yemen, Abdel-Malik al-Houthi, a avertizat SUA să nu intervină în războiul dintre Israel și Hamas - și a amenințat că forțele sale vor răspunde prin lansarea de rachete și drone.

Potrivit Teheranului, rebelii din Yemen au rachete cu o rază de acțiune de 2.000 de kilometri.

USS Carney este una dintre cele patru nave de război care au sosit în zonă împreună cu portavionul american USS Ford, care s-a apropiat de țărmurile Israelului. Un alt portavion, USS Eisenhower, se îndreaptă și el în zonă.

Atacuri în Siria

O bază militară din sudul Siriei, unde trupele americane și-au menținut prezența pentru a antrena forțele în cadrul unei ample campanii împotriva grupării Stat Islamic, a fost atacată cu drone joi, au declarat doi oficiali americani.

O dronă a fost doborâtă, dar alta a provocat răniri ușoare. 

Atacuri similare cu drone au avut loc în ultimele zile împotriva bazelor americane și ale coaliției din Irak. 

Garnizoana al-Tanf din sud-estul Siriei este situată într-un punct sensibil folosit adesea de militanții susținuți de Iran pentru a transporta arme către Hezbollah - organizație teroristă libaneză susținută de Iran - ce luptă în Siria pentru susținerea regimului Assad.

Activiștii opoziției siriene au mai spus joi că a fost efectuat un atac cu drone asupra unei instalații petroliere din estul Siriei, care găzduiește trupe americane.

Omar Abu Layla a declarat că trei drone cu explozibili au lovit zăcământul de gaze Conoco din provincia de est Deir el-Zour, care se învecinează cu Irakul.

Rami Abdurrahman de la Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Marea Britanie, a confirmat că s-au auzit cinci explozii la zăcământul de gaze Conoco.

Loviți din nou în Irak

Rachete, drone au lovit baza irakiană care găzduiește forțele americane

Drone și rachete au vizat joi seară baza aeriană Ain al-Asad, care găzduiește forțe americane și alte forțe internaționale în vestul Irakului, iar în interiorul bazei au fost auzite mai multe explozii, au declarat două surse de securitate.

Armata irakiană a declarat că a închis zona din jurul bazei și a început o operațiune de căutare. Nu este clar dacă atacurile au cauzat victime sau pagube, au spus sursele.

Atacul de joi este al treilea în mai puțin de 24 de ore împotriva bazelor aeriene care găzduiesc trupe americane în Irak. Astfel de atacuri sunt executate de milițiile șiite înarmate de Iran.

Statele Unite au 2.500 de militari în Irak și încă 900 în Siria, în misiune de a consilia și asista forțele locale în combaterea Statului Islamic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te