Războiul din Ucraina poate fi ușor clasificat ca fiind „războiul dronelor”. Vehiculele aeriene fără pilot (UAV) au devenit una dintre cele mai eficiente arme în războiul modern, dat fiind faptul că pot zbura „pe sub radar”, au o autonomie ridicată de peste 20 de ore, pot parcurge sute și chiar mii de km și pot să distrugă ținte cu o precizie chirurgicală.
Armata de drone misterioase care au distrus 216 tancuri, tunuri și blindate rusești în 8 zile
În ultima vreme, forțele ucrainene au dezvoltat o serie de drone „misterioase” cu rază lungă de acțiune denumite „lanciile ucrainene” care reușesc cu o precize de invidiat să distrugă sistemele mobile de apărare antiaeriană rusești, dar și coloane întregi de tancuri și blindate de infanterie aflate pe linia frontului.
Raza de acțiune crescută a dronelor permite lovirea multor ținte noi, iar ucrainenii profită de acest lucru atacând echipamente scumpe înainte ca rușii să le poată muta într-un loc sigur.
În Ucraina a apărut chiar și "Armata de drone". În fiecare săptămână, această armată distruge o mulțime de arme rusești foarte costisitoare. De exemplu, în perioada 2-10 aprilie, au fost lovite 30 de tancuri rusești, 86 de vehicule blindate de luptă și aproape 100 de tunuri.
Citește și: Ucrainenii refuză aceste drone din SUA. Rușii le neutralizează rapid. Preferă să cumpere din China
Un oficial NATO a declarat că dronele kamikaze ucrainene au fost responsabile pentru două treimi din ultimele pierderi ale tancurilor rusești.
Drona RAM X
Noua dronă a fost menționată pentru prima dată într-o postare pe Telegram pe canalul oficial al grupului operativ-strategic Kortitsia care luptă pe frontul de est al Ucrainei.
"Ca urmare a recunoașterii aeriene în zona așezării Zorya, a fost detectat sistemul de apărare aeriană 2S6 Tunguska al inamicului. O muniție de drone RAM X au fost lansate asupra țintei detectate. Prin urmare, ținta detectată a fost grav avariată", se arată într-un articol Forbes.
Citește și: VIDEO Războiul Mării Negre: Drone MQ-9A cu rachete pentru misiuni NATO contra avioanelor rusești
Mai multe lovituri cu același tip de muniție apar într-o nouă compilație video a SBU ucrainean care arată distrugerea diferitelor sisteme de apărare aeriană: Două vehicule de lansare Buk, un vehicul radar Buk, două sisteme Tor, un Strela-10 și un de apărare antiaeriană Tunguska cu două tunuri de 30 mm, patru rachete sol-aer și propriul radar integrat care ar trebui să doboare dronele, a fost urmărit și distrus de dronele ucrainene.
A Ukrainian RAM X kamikaze drone destroys the Tunguska air defense system in the Donetsk Oblast pic.twitter.com/JTI5PnFqw5
— TOGA (@TOGAjano21) April 9, 2024
Aceste active costisitoare vor fi greu sau imposibil de înlocuit în timp de război.
Citește și: VIDEO Cea mai tare dronă a SUA de 150.000.000$ ar urma să supravegheze flota Rusiei din Marea Neagră
Un alt videoclip din 10 aprilie arată o lovitură reușită asupra unui sistem de război electronic Borisoglebsk-2 mobil rusesc, care în mod clar nu a reușit să bruieze nici drona de atac, nici drona de recunoaștere care filma lovitura.
🇷🇺🇺🇦In recent days, the enemy has published several videos of the use of its kamikaze drones.
— King Chelsea Ug 🇺🇬🇷🇺 (@ug_chelsea) April 10, 2024
In addition to America switchblades, Ukrainian RAMs also appeared, and as stated, there is a new modification-RAM-X. Based on the name, it is clear that the difference between this UAV pic.twitter.com/jsTFvIKeF1
Citește și: VIDEO Atac masiv cu drone asupra Crimeei sub îndrumarea Marii Britanii. Rusia intră în apărare
Un alt aspect este numele dronei. RAM X implică o versiune îmbunătățită a muniției de trândăvie RAM II, fabricată de compania ucraineană CDET. Compania produce drona de recunoaștere Leleka-100 ("Stork-100"), o dronă de recunoaștere extrem de reușită, care are o anvergură a aripilor de 3 metri și o autonomie de peste două ore, ceea ce o face un bun valoros.
#UkraineRussiaWar #Sevastopol#Avdeevka #Robotyne #Bakhmut
— Koba (@Roberto05246129) April 11, 2024
Defense forces of Ukraine demonstrate strikes by Ukrainian drones on Russian equipment.
One such is the RAM II UAV kamikaze drone and the RAM X barrage munition
If the RAM II is already a well-known kamikaze drone,… pic.twitter.com/hJwJZejl0H
În plus, videoclipul cu înfrângerile armelor rusești practic nu arată drona însăși, care o atacă. Spre deosebire de Lancet, care este ușor de identificat în videoclipurile de atac după silueta sa albă distinctivă, cu aripi cu dublu X , RAM X este mult mai greu de observat.
RAM II a fost dezvăluit cu mult timp în urmă, în 2018, când a fost oferit pentru export, dar a atras un interes scăzut. Are o rază de acțiune de 30 km/ 20 de mile, transportă un focos de 3 kilograme/ 6,5 livre și poate lovi cu o precizie precisă. Nu a fost văzut în acest conflict și se pare că designul a fost modificat în noua versiune.
Site-ul de știri militare ucrainene Mil-In-UA notează că videoclipurile cu loviturile cu rază lungă de acțiune au aceleași casete de țintire roșii/verzi văzute anterior în demonstrațiile cu RAM II, ceea ce întărește legătura.
Un al treilea punct de remarcat este că drona în sine este practic invizibilă în videoclip. Spre deosebire de Lancet, care este ușor de identificat în videoclipurile de atac după silueta sa albă distinctivă cu aripi cu dublu X , RAM X este mult mai greu de observat. Din ceea ce este vizibil, pare a fi o configurație convențională de aeronavă cu o singură pereche de aripi precum Lelka-100.
În februarie 2024, Mykhailo Fedorov, ministrul transformării digitale și suprem al dronelor, a declarat că doi echivalenți ucraineni ai Lancetului erau în producție și vor fi trimiși în curând pe teren. Acestea includ ghidare terminală, astfel încât pot lovi ținte chiar dacă sunt protejate de bruiaje.
Este probabil ca RAM X să fie unul dintre aceste produse. Alte produse în curs de dezvoltare includ Perun, care pare a fi o copie directă, cu inginerie inversă, a Lancetului (care la rândul său datorează multe caracteristici de proiectare munițiilor israeliene Hero loitering) și Bayonet, fabricat de Terminal Autonomy.
Ceea ce oferă toate aceste arme este o capacitate similară cu cea a omniprezentei drone kamikaze FPV, cu o rază de acțiune mult extinsă. Și, în timp ce Lancet costă, conform rapoartelor, 30.000 de dolari, Ukrolancet-urile vor fi produse la o fracțiune din cost și în număr mult mai mare. Chiar și alți dezvoltatori ruși de drone consideră că Lancet are un preț mult prea mare, dar producătorii se bucură de o relație confortabilă cu Ministerul rus al Apărării.