Ucrainenii refuză aceste drone din SUA. Rușii le neutralizează rapid. Preferă să cumpere din China

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.04.2024 - 11:23
Ucrainenii refuză aceste drone din SUA. Rușii le neutralizează rapid. Preferă să cumpere din China - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Ucrainenii refuză aceste drone din SUA. Rușii le neutralizează rapid. Preferă să cumpere din China

Ucrainenii refuză aceste drone din SUA. Sute de drone dezvoltate de o companie din Silicon Valley au ajuns în Ucraina pentru a ajuta la lupta împotriva rușilor, dar tehnologia a avut rezultate slabe.

SHARE

Războiul ruso-ucrainean este cu siguranță un război al dronelor și cele două țări caută să-și lovească adversarul cu această nouă armă.

Ucrainenii refuză aceste drone din SUA. Rușii le neutralizează rapid. Preferă să cumpere din China

Compania Skydio, cu sediul în Silicon Valley, a trimis sute dintre cele mai bune drone ale sale în Ucraina pentru a ajuta la lupta împotriva rușilor, dar tehnologia lor a avut rezultate slabe.

Rușii au reușit destul de ușor prin războiul electronic să le devieze traseul, spulberând astfel speranțele atât ale dezvoltatorilor cât și ale soldaților aflați pe front.

Publicația americană The Wall Street Jurnal (WSJ) a remarcat că în primul război, în care dronele de mici dimensiuni au jucat un rol important, companiile americane nu au încă o prezență semnificativă și eficiența lor asă de dorit.

Dronele americane tind să fie costisitoare, defecte și dificil de reparat, potrivit directorilor companiilor de drone, ucrainenilor aflați pe front, oficialilor guvernamentali ucraineni și foștilor oficiali militari americani. 

Ucraina apelează la dronele chinezești

În lipsa unor soluții în Occident, Ucraina s-a orientat către produse chinezești mai ieftine pentru a-și reface arsenalul de drone.

"În general, reputația fiecărei clase de drone americane în Ucraina este că nu funcționează la fel de bine ca alte sisteme", spune directorului general al Skydio, Adam Bry.

El și-a numit propria dronă "o platformă nu foarte reușită pe linia frontului".

În ultimii doi ani, aproape 300 de companii americane din domeniul tehnologiei dronelor au strâns în total aproximativ 2,5 miliarde de dolari în fonduri de risc, potrivit PitchBook. 

Publicația WSJ, citând oficiali guvernamentali ucraineni, notează că dronele americane sunt fragile și incapabile să depășească tehnologiile rusești de bruiaj GPS și de dezactivare.

Sistem de război electronic - Foto: X/ @MrFrantarelli

Uneori, acestea nu au putut decola, nu au putut finaliza misiunea sau nu s-au putut întoarce. Deseori, dronele americane nu pot zbura pe distanțele revendicate și nu pot transporta o încărcătură utilă semnificativă de explozibil.

Șefii companiilor americane producătoare de drone spun că nu se așteptau ca războiul electronic să se desfășoare în Ucraina. În cazul Skydio, drona lor a fost dezvoltată în 2019 pentru a îndeplini standardele de comunicare stabilite de armata americană. 

Cu toate acestea, Ucraina a găsit modalități de a obține zeci de mii de drone, precum și piese de schimb pentru acestea din China. Armata folosește drone chinezești gata făcute, în principal de la SZ DJI Technology.

Ucraina și-a dezvoltat propria industrie de drone

WSJ scrie că Ucraina a dezvoltat, de asemenea, o industrie internă a dronelor care se bazează pe componente chinezești. Fabricile ucrainene produc sute de mii de drone mici, ieftine, care pot transporta explozibili. De asemenea, produce drone mai mari care pot lovi adânc în teritoriul inamic și pot ajunge la navele rusești din Marea Neagră. 

Forțele ucrainene cheltuiesc aproximativ 10.000 de drone pe lună, pe care nu și le-ar putea permite dacă ar fi obligate să cumpere drone americane scumpe.

Multe drone comerciale americane costă cu zeci de mii de dolari mai mult decât modelele chinezești.

Compania chineză DJI s-a impus ca o marcă de drone pentru armata ucraineană.

Drona chinezească DJI - Foto: Profimedia images

Într-o declarație, DJI a precizat că firma încearcă să limiteze utilizarea dronelor sale în război, dar nu poate controla utilizarea dronelor odată ce acestea sunt achiziționate:

"DJI își exprimă regretul absolut și condamnă utilizarea produselor sale pentru a provoca daune oriunde în lume". 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te