VIDEO 7 voluntari străini care distribuiau ajutoare umanitare, uciși într-un atac israelian în Gaza

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.04.2024 - 11:49
7 voluntari străini care distribuiau ajutoare umanitare, uciși într-un atac israelian în Gaza - Foto: X/ @EyeonPalestine

7 voluntari străini care distribuiau ajutoare umanitare, uciși într-un atac israelian în Gaza. Oraganizația World Central Kitchen s-a declarat devastată după ce 7 membrii ai echipei sale care călătoreau într-o mașină blindată au fost uciși într-un atac israelian în Fâșia Gaza.

SHARE

Grupul de ajutorare a declarat că voluntarii uciși în atacul israelian călătoreau în două mașini blindate cu logo-ul organizației.

7 voluntari străini care distribuiau ajutoare umanitare, uciși într-un atac israelian în Gaza

"În ciuda coordonării mișcărilor cu IDF, convoiul a fost lovit în momentul în care părăsea depozitul din Deir al-Balah, unde echipa descărcase peste 100 de tone de ajutoare alimentare umanitare aduse în Gaza pe ruta maritimă", a adăugat organizația.

Directorul executiv al World Central Kitchen, Erin Gore, a declarat: "Acesta nu este doar un atac împotriva WCK, ci și un atac împotriva organizațiilor umanitare care apar în cele mai grave situații în care alimentele sunt folosite ca armă de război.

"Acest lucru este de neiertat".

Citește și: Iranul, pe urmele Rusiei. Acuză SUA pentru atacul israelian asupra Consulatului iranian din Siria

Cetățenii străini uciși erau din Australia, Polonia, Marea Britanie și un cetățean cu dublă cetățenie din SUA și Canada.

"Dragostea pe care au avut-o pentru a hrăni oamenii, determinarea pe care au întruchipat-o pentru a arăta că umanitatea se ridică deasupra tuturor și impactul pe care l-au avut în nenumărate vieți vor fi amintite și prețuite pentru totdeauna”, spune directorul executiv al World Central Kitchen, Erin Gore.

Citește și: Israelul, „pus la zid” de „coaliția răului” Rusia-Iran-Hezbollah, după atacul din Capitala Siriei

Organizația caritabilă și-a întrerupt operațiunile în regiune.

Austrialia cere Israelului pedepsirea responsabililor

Prim-ministrul australian, Anthony Albanese, a confirmat că Lalzawmi "Zomi" Frankcom, o lucrătoare umanitară în vârstă de 44 de ani, este cetățeanul australian ucis în atacul FDI din cursul nopții.

El a declarat că guvernul său a contactat Israelul pentru a cere ca cei responsabili să fie trași la răspundere.

"Aceasta este o tragedie umană care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată, este complet inacceptabilă, iar Australia va căuta să obțină o răspundere deplină și adecvată", a declarat el marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Reacția Poloniei

Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei a exprimat "cele mai sincere condoleanțe" familiei voluntarului polonez ucis în ceea ce pare a fi fost un atac aerian israelian în Gaza.

Voluntarul, al cărui nume nu a fost încă dezvăluit, lucra cu World Central Kitchen pentru a aduce hrană populației din Gaza, unde atât de mulți oameni au fost împinși în pragul foametei.

Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei a precizat în postarea sa: "Ne exprimăm cele mai sincere condoleanțe familiei voluntarului care a oferit ajutor populației palestiniene din Fâșia Gaza.

"Polonia se opune nerespectării dreptului umanitar internațional și protecției civililor, inclusiv a lucrătorilor umanitari".

Șeful diplomației UE cere o anchetă internațională

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, condamnă atacul israelian care ar fi ucis șapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen din Gaza în cursul nopții și solicită o anchetă.

"Condamn atacul și solicit o anchetă. În ciuda tuturor cererilor de a proteja civilii și lucrătorii umanitari, asistăm la noi victime nevinovate", scrie Borrell pe X, adăugând că incidentul întărește și mai mult necesitatea unei încetări imediate a focului.

„Aduc un omagiu membrilor personalului @WCKitchen uciși într-un atac aerian israelian în Gaza.

Condamn atacul și solicit o anchetă.

În ciuda tuturor cererilor de a proteja civilii și lucrătorii umanitari, asistăm la noi victime nevinovate”, spune Josep Borrell într-o postare pe X.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te