Ultimul scandal a izbucnit în Seychelles, unde 62,2% din populație este vaccinată cu ambele doze (datele din 7 mai). Aici a izbucnit un nou val al pandemiei, iar 37% din noile cazuri sunt la persoane vaccinate cu ambele doze.
Guvernul din această țară n-a oferit însă date complete privind noul val de coronavirus: cu ce vaccin erau inoculați cei care s-au îmolnăvit sau cât de grave sunt cazurile acestea? Seychelles a vaccinat cu Sinopharm și cu Covishield, vaccinul produs în India sub licența AstraZeneca.
“Dacă vaccinul Sinopharm se dovedește ineficient, aceasta este o veste proastă pentru țări precum Zimbabwe, Indonezia și Venezuela (...) Dacă persoanele infectate au folosit vaccinul Covishield, aceasta înseamnă că inocularea cu AstraZeneca, care constituie cea mai mare parte a vaccinurilor expediate către cele mai sărace țări ale lumii prin intermediul programului Covax, ar putea fi problematică“, scrie Bloomberg.
În aprilie, un înalt oficial chinez, Gao Fu, care conduce centrul de prevenție și control a bolilor, a recunoscut că aceste vaccinuri, produse de țara sa, au o eficiență scăzută sau, mai exact, “nu au o rată mare de protecție“.
Revista Natura a punctat, în mai 2021, că datele privind eficiența vaccinurilor chinezești nu au fost publicate în întregime.
Între timp, și-n America Latină este chestionată eficiența lor.
“În Peru, știrile despre eficacitatea scăzută a vaccinurilor chinezești vin după două scandaluri legate de pandemie. În primul rând, Sinopharm este investigat (...) pentru o eventuală dare de mită pentru a asigura un contract cu guvernul peruvian, prin oferirea de eșantioane de vaccin gratuite. În cel de-al doilea scandal, vaccinurile au fost distribuite înalților oficiali înaintea grupurilor cu prioritate medicală. Sinopharm a fost selectat pentru a furniza o mare parte din dozele de vaccin din Peru după sosirea probelor gratuite și s-a renunțat la un acord cu Pfizer, acord pe care guvernul l-a întrerupt“, scrie The Diplomat.
Un scandal de corupție asemănător există și-n Ungaria: guvernul Viktor Orban este acuzat că plătește Chinei pentru vaccinul Sinopharm un preț dublu față de cel obținut de UE pentru Pfizer și de 25 de ori mai mult decât cel pentru AstraZeneca. Publicația Direkt36 a arătat că există suspiciuni de corupție în această afacere. dintre Budapesta și Beijing. Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a vaccinat împotriva coronavirusului, în ultima zi din februarie, cu serul chinezesc Sinopharm.
Vaccinurile Chinei comuniste: eficiență scăzută
În Brazilia, datele oficial arată că eficiența vaccinurilor chinezești sau produse sub licență chinezească este de 50,7% - o rată mult sub cea a Pfizer sau Moderna, care trec de 90%.
În Chile, o altă țară unde s-au folosit masiv vaccinurile chinezești, epidemia a reizbucnit, în aprilie. Totuși, un studiu care a urmărit situația a circa 2,5 milioane de chilieni care au folosit vaccinul chinezesc CoronaVac a arătat că acesta oferă o protecție de 67% împotriva simptomelor de covid și 80% împotriva deceselor.
În Europa, China și-a impus vaccinurile în Belarus, Ungaria, Serbia, Turcia și Muntenegru.