Potrivit acordului semnat în 2016, UE oferea Turciei un ajutor financiar de până la 6,7 miliarde de euro pentru adăpostirea a peste 3,5 milioane de refugiați sirieni. Numărul migranților care au ajuns în Grecia, pe filiera turcă, a scăzut semnificativ după semnarea acestui acord.
După discuții între președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la Bruxelles, președintele Consiliului European Charles Michel a precizat că o echipă condusă de înaltul reprezentat european pentru politică externă și ministrul turc al afacerilor externe vor lucra în următoarele zile pentru a clarifica modul de aplicare a acordului dintre cele două părți, pentru a ne asigura că suntem pe ”aceeași lungime de undă”.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că, în cadrul discuțiilor cu Erdogan s-a pus accentul pe modul în care cele două părți evaluează acordul.
Președintele turc a plecat fără să facă niciun fel de declarații presei, însă oficiali din cadrul președinției au calificat discuțiile drept ”productive”.
Discuțiile au loc în contextul violențelor care au avut loc la granția Greciei, care a încercat să blocheze intrarea refugiaților, în vreme ce Turcia anunța că își deschide porțile și nu va mai face nimic pentru a bloca fluxul migranților către Europa.
UE l-a acuzat pe Erdogan de ”șantaj”, în condițiile în care Turcia adăpostește în prezent 3,5 milioane de refugiați sirieni, iar Ankara a cerut europenilor să își respecte promisiunile privind ajutorul financiar.
Statele membre UE s-au solidarizat cu Grecia, despre care au spus că este ”un scut” care protejează granițele Europei.