Executivul european va recomanda suspendarea miliardelor de euro destinate Ungariei din cauza problemelor de corupţie, au declarat miercuri pentru agenția Reuters, citată de Agerpres, doi responsabili într-o primă măsură de acest tip luată împotriva lui Viktor Orban.
Parlamentul European a votat joi cu o largă majoritate pentru condamnarea atingerilor aduse democraţiei în Ungaria sub regimul lui premierului Orban, aflat la putere din 2010, intensificând astfel presiunea asupra Uniunii Europene ca aceasta să-şi reducă fondurile destinate Ungariei.
Citește și: VIDEO Coloană imensă de HIMARS la Focșani. România, protejată de arma cea mai eficientă în Ucraina
Cu speranţa de a ieşi din acest impas, care a pus sub presiune forintul şi piaţa de obligaţiuni, Budapesta a anunţat că va crea o autoritate anticorupţie şi un grup de lucru cu organizaţii neguvernamentale pentru a superviza cheltuirea fondurilor europene.
"Guvernul fie că a acceptat cererile Comisiei Europene, fie că am reuşit să găsim un compromis satisfăcător pentru ambele părţi în domeniile în care nu putem să le acceptăm", a declarat şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, la o întâlnire cu presa.
Citește și: VIDEO România testează muniție termobarică, dar vom depinde de pulberea din Serbia, aliata Rusiei
"În cursul reuniunii de astăzi, guvernul a discutat despre aceste angajamente şi le-a aprobat", a adăugat el, precizând că guvernul Orban va cere parlamentului să adopte legislaţia corespunzătoare printr-o procedură accelerată.
Noile legi vor trebui să intre în vigoare în noiembrie, ceea ce ar putea - potrivit lui Gergely Gulyas - să marcheze sfârşitul sancţiunilor împotriva Ungariei, cu acces la miliardele de euro aflate în joc.
"În locul unei neîncrederi reciproce, seria constructivă a negocierilor cu Comisia în cursul ultimelor două luni poate fi considerată ca un pas spre încrederea reciprocă", a spus el, adăugând că Ungaria aşteaptă decizia UE într-un "calm perfect".
Potrivit agenţiei antifraudă a UE, Ungaria a înregistrat de departe numărul cel mai mare de nereguli din întregul bloc comunitar în materie de cheltuieli ale fondurilor europene între anii 2015-2019. Bruxellesul cere de mult timp să se asigure transparenţa, concurenţa şi responsabilitatea în achiziţiile publice ungare.
Între altele, Ungaria a prelungit cu trei luni, până la sfârşitul anului, plafonarea preţurilor la carburanţi şi alimente de bază cu scopul de a-şi proteja populaţia împotriva unei inflaţii galopante.
Budapesta a criticat vehement sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusia ca urmare a invaziei în Ucraina, afirmând că ele nu au reuşit să slăbească Moscova în mod semnificativ, dar au provocat o explozie a preţurilor la alimente şi energie.
Combinată cu devalorizarea forintului la niveluri record, creşterile preţurilor au propulsat inflaţia în Ungaria la culmi neegalate în ultimele două decenii, obligând Banca Naţională să ridice puternic rata de bază până la 11,75%.