După întâlnirea cu omologul său polonez, Zbigniew Rau, la Budapesta, Szijjarto a declarat că un raport al UE privind statul de drept, care va fi discutat în curând la Bruxelles, va fi mai mult o declarație politică, decât o evaluare întemeiată, potrivit Reuters.
„Scopul acestui institut de drept comparat ar fi să nu fim luați de proști”, a spus Szijjarto, adăugând că „s-a săturat de unii politicieni din vestul Europei care ne folosc ca sac de box”.
Institutul va examina modul în care statul de drept a fost respectat în întreaga UE, pentru a evita aplicarea „standardelor duble” pentru Ungaria și Polonia, a subliniat Szijjarto.
Partidul de guvernământ Lege și Justiția (PiS) din Polonia și aliatul său naționalist, partidul premierului maghiar Viktor Orban, sunt de mult timp acuzate de UE că subminează standardele democratice.
În timp ce ambele state foste comuniste beneficiază de fonuri generoase din partea UE, conducătorii lor au fost supuși presiunii din cauza încercării de a pune sub control guvernamental justiția, mass-media, mediul academic, organizațiile neguvernamentale și grupurile pentru drepturile omului.
Un summit al UE din iulie a convenit că următorul buget comun al blocului pentru 2021-27, în valoare de un trilion de euro, și accesul la un fond de redresare economică în valoare de încă 750 de miliarde de euro pentru a ajuta la repararea daunelor provocate de pandemia de coronavirus ar trebui să condiționeze statele membre să respecte statul de drept.
Detaliile exacte nu au fost încă stabilite, Parlamentul European presând pentru condiții mai dure decât cele convenite la summit, iar Varșovia și Budapesta amenință că vor folosi dreptul de veto pentru orice decizie ce le-ar putea amenința interesele lor.