Ungaria, fieful spionilor chinezi şi ruşi, care şi-au extins acţiunile şi în România

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.10.2024 - 08:21
Ungaria, fieful spionilor chinezi şi ruşi, care şi-au extins acţiunile şi în România - Foto: Profimedia Images
Ungaria, fieful spionilor chinezi şi ruşi, care şi-au extins acţiunile şi în România - Foto: Profimedia Images
Ungaria, fieful spionilor chinezi şi ruşi, care şi-au extins acţiunile şi în România - Foto: Profimedia Images
Ungaria, fieful spionilor chinezi şi ruşi, care şi-au extins acţiunile şi în România - Foto: Profimedia Images

Ungaria, fieful spionilor chinezi şi ruşi, care şi-au extins acţiunile şi în România. Ceea ce este descris ca fiind rețeaua extinsă a Partidului Comunist Chinez (PCC) în Ungaria lucrează intens.

SHARE

Ungaria, fieful spionilor chinezi şi ruşi, care şi-au extins acţiunile şi în România. Ceea ce este descris ca fiind rețeaua extinsă a Partidului Comunist Chinez (PCC) în Ungaria lucrează intens, profitând de părţile permisive din ce mai este democraţia maghiară, dar şi de acceptul autorităţilor budapestane.

Organizația Partidului Comunist Chinez responsabilă de rețeaua de influență se numește Frontul Unit, ale cărei sarcini includ controlul membrilor-cheie ai diasporei chineze și suprimarea vocilor critice la adresa Chinei.

Ungaria, fieful spionilor chinezi şi ruşi, care şi-au extins acţiunile şi în România

Activitatea Frontului Unit în Ungaria ar fi inclus utilizarea asociațiilor chineze din țară în încercarea de a-l convinge pe primarul celui de-al nouălea district din Budapesta să acționeze în interesul Chinei în contextul planurilor de înființare a unui campus al Universității Fudan în capitala ungară.

Ca parte a investigației, Direkt36 a obținut un document care conține peste 2 000 de nume de persoane care gestionează asociații chineze în străinătate și care ar avea legături cu Frontul Unit.

Instituția de presă a identificat 56 de persoane și 26 de asociații cu presupuse legături cu Frontul Unit. Investigațiile anterioare au arătat că Frontul Unit operează secții de poliție ilegale în străinătate care sunt mascate drept centre administrative.

Citeşte şi: România spionată de China chiar în baza militară de la Deveselu. Ce metodă folosește?

În urmă cu doi ani, ONG-ul Safeguard Defenders a identificat două locații în Ungaria care, în opinia sa, funcționau ca secții de poliție ilegale. Este aceeaşi metodă folosită de China şi în Statele Unite, unde mai mulţi chinezi au fost recent arestaţi, pentru activităţi ilegale.

Spre deosebire de autoritățile din mai multe țări occidentale, guvernul maghiar nu a luat niciodată măsuri împotriva Frontului Unit. Direkt36 afirmă că a identificat aproape 30 de organizații din Ungaria ai căror lideri au legături cu Frontul Unit.

Fostul lider al comuniştilor chinezi, Mao Zedong, a numit odată Frontul Unit „armă magică”. Organizația ar fi renăscut sub conducerea actualului președinte chinez, Xi Jinping.

În mai multe țări, persoane din ceea ce se consideră a fi agenția de informații a statului chinez au fost demascate pentru încercarea de a influența politica locală.

Şi Rusia, la fel. Budapesta, înţesată cu spioni

Ungaria ar fi singura țară din Visegrád care încă mai găzduiește un atașat militar rus, potrivit publicației de investigații VSquare.

Numărul total raportat de diplomați ruși din Ungaria (45) este apropiat de numărul combinat de diplomați ruși din Republica Cehă (12), Polonia (23) și Slovacia (14).

Atașații militari ruși ar lucra de asemenea pentru GRU, serviciul rus de informații militare. Raportul afirmă că serviciile de informații militare ruse au fost „extrem de active în Ungaria”.

Citeşte şi: Xi Jinping vizitează Serbia, Ungaria, evită România. Cum s-au infiltrat chinezii la București, Cluj

În ultimul deceniu, ar fi instruit și ajutat la înarmarea unei organizații paramilitare neonaziste proruse. GRU ar fi fost parțial implicat în piratarea sistemelor informatice ale Ministerului de Externe ungar.

O sursă cehă a declarat pentru VSquare că „rușii care ne spionează nu o fac din Republica Cehă, ci mai ales din Viena și într-o mai mică măsură din Budapesta”.

Ungaria, fieful spionilor chinezi şi ruşi, care şi-au extins acţiunile şi în România - Foto: Profimedia Images

Potrivit VSquare, șeful adjunct al Statului Major ungar a fost văzut recent discutând cu colonelul Oleg Smirnov, atașatul militar și aerian al Federației Ruse, la o recepție oferită de China, la Budapesta.

Numeroase țări NATO au expulzat atașații militari ruși și pe adjuncții acestora, în urma invaziei rusești din Ucraina.

Spionaj la Deveselu

România e spionată de China chiar în baza militară de la Deveselu. Ce metodă folosește? Două companii chineze deținute parțial de stat se numără printre cei mai importanți furnizori mondiali de sisteme de supraveghere. România e un important punct de desfacere.

Țările din Europa Centrală și de Est au achiziționat milioane de camere de supraveghere produse din China în ultimii cinci ani, în ciuda vulnerabilităților de securitate ale dispozitivelor și a practicilor fără scrupule ale producătorilor de date și a legăturilor cu statul chinez.

Citeşte şi: Când vor patrula polițiștii chinezi la granița României? Viktor Orban a bătut palma cu Xi Jinping

În ciuda creșterii controlului în capitalele occidentale cu privire la dependența excesivă de tehnologia chineză în infrastructura critică, camerele de supraveghere Dahua și Hikvision sunt utilizate chiar și în locuri sensibile, inclusiv în baze militare din România și în unitățile speciale ale poliției din Ungaria, despre care experții spun că sunt vulnerabile la hackeri și adversari străini.

Reţeaua Confucius

Xi Jingping a vizitat Serbia şi Ungaria, dar a evitat România. Chinezii s-au infiltrat la București, Cluj, Sibiu și în alte centre universitare ale României, unde și-au deschis Institute Confucius, care funcționează sub protecția și finanțarea Partidului Comunist Chinez.

În România există patru Institute Confucius deschise la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea București, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.  Spre exemplu, Institutul Confucius din Cluj organizează, în aceste zile, cursuri de limba chineză la Universitatea Babeș Bolyai.

Contractul cu Institutul Confucius este păgubos pentru universitate, care ia doar 20% din încasările pe care institutul le obține din organizarea de cursuri de limba chineză. Chinezii nu plătesc chirie. Activitatea Institutului Confucius s-a extins în Arad și Baia Mare. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te