Ungaria amenință Ucraina din cauza gazelor rusești. Aderarea la UE, un "vis interzis" pentru Kiev

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.01.2025 - 12:10
Ungaria amenință Ucraina din cauza gazelor rusești. Aderarea la UE, un "vis interzis" pentru Kiev - Foto: Profimedia images
Ungaria amenință Ucraina din cauza gazelor rusești. Aderarea la UE, un "vis interzis" pentru Kiev - Foto: Profimedia images

Ungaria amenință Ucraina din cauza gazelor rusești. Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a amenințat că Ungaria ar putea bloca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, după decizia Kievului de a sista, începând din 1 ianuarie 2025, tranzitul gazelor rusești către Europa.

SHARE

Ungaria, care importă din Rusia aproximativ două treimi din necesarul său de gaze naturale, s-a arătat deranjată cu privire la impactul acestei decizii luate de Ucraina asupra securității energetice și asupra economiilor europene.

Ungaria amenință Ucraina din cauza gazelor rusești. Aderarea la UE, un "vis interzis" pentru Kiev

„În UE, statele membre decid în comun și în unanimitate cu privire la admiterea de noi membri. Fiecare țară are dreptul suveran de a decide sursele și căile prin care își asigură energia necesară”, a subliniat Szijjarto într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că închiderea rutelor de transport ale gazelor naturale sau ale țițeiului este „inacceptabilă” și contravine așteptărilor legate de integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. 

Citește și: Gazprom pierde 6.500.000.000$/an după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaz. Rusia: Veți plăti prețul

Și Slovacia "anexată" Rusiei prostestează cu "argumente" europene

Decizia Ucrainei a fost criticată și de prim-ministrul slovac, Robert Fico, care a avertizat că oprirea tranzitului gazelor rusești va avea consecințe economice grave pentru Uniunea Europeană, inclusiv creșterea prețurilor gazului și electricității și pierderi semnificative pentru țările de tranzit, precum Slovacia și Ucraina.

Fico a estimat că Slovacia va pierde aproximativ 500 de milioane de euro în taxe de tranzit, iar Ucraina aproape un miliard, în timp ce Rusia ar urma să piardă doar 2,5 miliarde de euro.

Citește și: Slovacia și-a asigurat aprovizionarea cu gaz din Rusia în vizita de luna trecută cu Vladimir Putin

În plus, Fico a amenințat că Slovacia ar putea sista furnizarea de energie electrică pentru Ucraina, în semn de protest față de această decizie. De asemenea, a avut schimburi dure de replici pe acest subiect cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Măsuri de compensare propuse de Comisia Europeană

Comisia Europeană a sugerat țărilor afectate de această decizie, inclusiv Ungariei, Slovaciei, Austriei și Republicii Moldova, să se aprovizioneze din alte surse prin patru rute alternative, chiar dacă acest lucru ar presupune costuri suplimentare. Aceste rute alternative includ transportul gazelor prin TurkStream și Balkan Stream, dar și posibile utilizări ale conductei Yamal-Europa.

De la 1 ianuarie 2025, Europa nu va mai primi gaze rusești prin Ucraina, iar Rusia va transporta gaze doar prin TurkStream și Balkan Stream. În 2023, tranzitul prin Ucraina reprezenta aproximativ 8% din fluxurile de gaz rusesc către Europa, fiind mult mai mic decât în 2018-2019.

Conducta Urengoi-Pomarî-Uzhgorod, care aducea gaze din Siberia către Europa, a fost o rută importantă, însă acum este sub controlul autorităților ucrainene. Rusia a comunicat că este dispusă să furnizeze gaze către Europa prin conducta Yamal-Europa, care trece prin Polonia.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te