Comentariile sale au fost făcute după întâlnirile de săptămâna trecută de la Paris dintre UE, Franța și liderii din Kosovo și Serbia, unde speranțele unei întâlniri trilaterale între „dușmanii pe termen lung” nu s-au concretizat în cele din urmă.
"Suntem foarte îngrijorați de situația din Balcanii de Vest", a declarat Borrell după o reuniune a miniștrilor de externe ai UE care au discutat situația din regiune, adăugând că "tensiunile inutile și contraproductive" dintre Kosovo și Serbia "ating un nivel foarte, foarte periculos" și creează o situație în care "ne aflăm, din nefericire, pe marginea unei noi crize".
Referindu-se la cele mai recente tensiuni, el a vorbit despre cea mai gravă și mai periculoasă criză din ultimii zece ani și a afirmat că retragerea sârbilor din instituțiile din Kosovo a creat un vid.
Citește și: VIDEO Fost ambasador SUA: Nu înțeleg de ce România nu redeschide mine și nu exploatează metale rare
"În acest vid, se poate întâmpla ce e mai rău, așa că ambele părți trebuie să dea dovadă de mai multă flexibilitate", a avertizat Borrell.
Serbia și Kosovo, pe un butoi de pulbere
Situația din nord a devenit mai precară în ultimele săptămâni, deoarece membrii comunității sârbe au demisionat din instituțiile kosovare în semn de opoziție față de cerința guvernului ca toate mașinile deținute de cetățenii kosovari să aibă plăcuțe de înmatriculare emise de Kosovo.
Serbia se opune acestui lucru, deoarece continuă să nu recunoască independența Kosovo.
"Ambele părți - ambele părți - trebuie să își arate urgent disponibilitatea de a găsi o cale pentru a reduce aceste tensiuni. Nu este acceptabil ca niciuna dintre părți să încalce sau să ignore obligațiile care le revin în cadrul Dialogului", a declarat Borrell, potrivit euractiv.
Citește și: Putin anunță că nu vrea pace. Lavrov, aflat în Bali, la summit-ul G20, era să facă infarct
"Sârbii din Kosovo trebuie să se întoarcă la instituții. Autoritățile din Kosovo trebuie să dea dovadă de flexibilitate în ceea ce privește plăcuțele de înmatriculare și să lucreze fără întârziere la punerea în aplicare a acordului privind Asociația municipalităților cu majoritate sârbă", a adăugat el.
De fapt, Pristina a amânat în mai multe rânduri punerea în aplicare inițială a normei, sub presiunea internaționalilor. Aceștia au cedat să o implementeze treptat între noiembrie și aprilie pentru a calma apele. Următoarea etapă a procesului cu începe prin care cei care nu au schimbat plăcuțele vor fi sancționați cu o amendă.
În acest context, șeful diplomației UE a anunțat că negociatorii șefi de la Belgrad și Pristina se vor deplasa în curând la Bruxelles, în câteva ore, pentru a începe să lucreze la găsirea unei soluții de ieșire din criză.
Comentariile sale vin în contextul în care UE este îngrijorată de faptul că nu dispune de mijloacele necesare pentru a media un acord, după 11 ani de dialog cu puține rezultate concrete.