14 din 32 de țări membre NATO, inclusiv România, au comandat F-35, un avion mai bun decât F-16 sau Eurofighter, care constituie și „nucleul” flotei de aviație militară a Alianței.
F-35 combină trei lucruri de bază care lipsesc majorității avioanelor de luptă aflate în serviciu în țările NATO - supraviețuire sporită, integrare și standardizare.
Un avantaj specific al F-35, trebuie subliniat, este faptul că această aeronavă poate acționa ca purtător de arme nucleare tactice, foarte important pentru „umbrela nucleară” a NATO asupra Europei.
14 state NATO cu avioane F-35 vor asigură „umbrela nucleară a Europei” față de amenințările Rusiei
Publicația americană Task&Purpose, citată de Defense Express, a publicat lista țărilor care sunt utilizatori actuali sau potențiali ai F-35: SUA, Regatul Unit, Italia, Norvegia, Olanda, Danemarca, Belgia, Polonia, Germania, Finlanda, Canada, Republica Cehă, România și Grecia.
Aeronavele sunt destul de costisitoare dar au avantaje majore în fața amenințărilor nucleare ale Rusiei. Iar Europa trebuie să-și asigure o „umbrelă”.
Descurajarea nucleară a Rusiei din Europa va fi asigurată de țările care vor avea avea F-35, ce pot purta bombe nucleare B-61.
Bombe nucleare B-61 pot fi lansate din F-35 - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
O oră de zbor a unui F-35 costă între 26.400 și 39.000 de dolari, ceea ce poate crea o povară excesivă pentru bugetele țărilor mici.
F-35, pilonul de bază al aviației NATO
Însă aeronavele fac parte dintr-un grup de 14 state pentru care avantajele utilizării depășesc greutatea financiară.
F-35 este și o aeronavă destinată desfășurării de operațiuni de recunoaștere sau război electronic doar datorită funcțiilor sale de bază, fără a fi nevoie de reechipare suplimentară, fiind nu doar o armă de atac, ci și un element al circuitului de colectare și control al informațiilor.
F-35 este atât de ușor de întreținut încât, pentru a diagnostica sistemele aeronavei, este suficient să conectezi un laptop cu software-ul corespunzător.
Citește și: Operațiunea Chessman, prima linie de apărare a Europei de Est. Vânează avioanele nucleare ale Rusiei
Acest avantaj este mult superior avioanelor F-15, F-16 și A-10, care, în caz de defecțiuni, o echipă întreagă muncește pentru remedierea acestora.
F-35 poate fi utilizat în diverse condiții improvizate, în special de pe piste de aterizare de pe autostrăzi, ceea ce face din F-35B avionul de vânătoare ideal pentru un război real la scară largă.
Citește și: Războiul murdar al lui Putin. Armata rusă a folosit arme chimice în 9.000 de cazuri în Ucraina
O altă caracteristică a F-35 este că toate subsistemele acestei aeronave sunt capabile să „comunice” între ele datorită unui software unic. Astfel, pentru a îmbunătăți performanța F-35, este suficient să se actualizeze pur și simplu „software-ul” de la bord.
Și, în plus, prevalența F-35 în aviația de luptă a țărilor NATO simplifică procesul de sprijin logistic și instruire a piloților și a personalului tehnic.
Celelalte 18 țări ale Alianței care nu sunt utilizatori actuali sau potențiali ai F-35 se bazează pe grupul celor 14.
Jumătate dintre aceste țări nu au deloc aeronave de luptă la dispoziție, astfel F-35 este tipul dominant de avion de luptă în aviația NATO.