Un fost general NATO spune când și cum se va termina războiul din Ucraina. Care va fi armistițiul?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.01.2023 - 09:26
Un fost general NATO spune când și cum se va termina războiul din Ucraina. Care va fi armistițiul? - FOTO: Profimedia

Fostul general NATO Hans-Lothar Domröse a identificat circumstanțele în care, în opinia sa, Rusia și Ucraina vor accepta un armistițiu și vor începe negocierile pentru a pune capăt războiului lor, care se apropie de un a de zile.

SHARE

Domröse, un ofițer militar german care a servit ca general-locotenent NATO, a declarat că el crede că ambele părți ar putea fi de acord cu o încetare a focului la un moment dat, în 2023, adăugând că negocierile ar putea dura mult după armistițiul inițial. El a spus că orice armistițiu va veni atunci când "ambele părți vor înțelege că nu se mișcă nicăieri".

Președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina la 24 februarie, anticipând o victorie rapidă asupra Kievului. Acest lucru a fost împiedicat de eforturile de apărare ale Ucrainei, mai puternice decât se așteptau, care au fost puternic susținute de ajutorul militar occidental.

În timp ce războiul continuă, modul în care se va încheia rămâne incert, niciuna dintre părți nefiind de acord cu termenii pentru a intermedia un acord de pace.

Citește și: Germania a preluat conducerea forței comune a NATO și avertizează asupra spionajului Rusiei

Armistițiu „de vară”

"Mă aștept la un armistițiu la începutul verii, când ambele părți vor spune: "Acum nu mai are sens". Încetarea focului va avea loc cândva în 2023", a declarat Domröse pentru Pravda.

Cu toate acestea, un astfel de armistițiu nu ar face decât să oprească acțiunile militare, care au provocat moartea a mii de soldați din ambele tabere, precum și a civililor ucraineni. Negocierea unui sfârșit al războiului va dura considerabil mai mult timp, a declarat Domröse.

Citește și: Partidul Comunist Chinez, în derivă cu „zero-COVID”. Lui Jinping îi trebuie un război să se salveze

"O încetare a focului înseamnă că nu mai tragem. Negocierile vor dura probabil mult timp. Este nevoie de un mediator", a spus el. "Poate secretarul general al ONU, Guterres, președintele turc Erdoğan sau premierul indian Modi, deși nimeni nu se impune cu adevărat".

El a spus că negocierea unui sfârșit al războiului ar putea fi dificilă, deoarece atât Putin, cât și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au enumerat cereri pe care nu au indicat că le-ar accepta.

"Perioada de tranziție"

O încetare a focului ar putea fi posibilă dacă Zelenski ar fi de acord cu o "perioadă de tranziție" pentru a reintegra teritoriile ocupate, precum Crimeea - care a fost anexată în 2014 și rămâne sub control rusesc - înapoi în Ucraina, a spus Domröse.

Margarita Balmaceda, profesor de diplomație și relații internaționale la Universitatea Seton Hall, a susține că ea crede că nimic nu se va schimba până când părțile interesate din Rusia nu vor înțelege "cât de distructiv este acest război în interiorul Rusiei".

"Când se va întâmpla acest lucru, va exista o presiune asupra domnului Putin pentru a se angaja într-o discuție reală cu comunitatea internațională, cu Ucraina", a spus ea. "Dar până când nu se va întâmpla acest lucru, nu mă aștept la un angajament real și serios al Rusiei față de negocieri reale care să aducă un fel de încetare a focului mai serioasă."

Există semne că unii lideri ruși sunt conștienți de dificultățile lor, a spus Balmaceda, indicând recentele atacuri cu rachete împotriva infrastructurii civile ucrainene ca o confirmare a faptului că autoritățile militare știu că "nu pot face prea multe cu oamenii slab pregătiți pe care îi au pe teren, cu rachetele pe care le au".

Balmaceda a avertizat, de asemenea, că este "înșelător" să se spună că o încetare a focului echivalează cu un proces de pace serios care ar pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina.

"O mare parte din ceea ce vedem în 2022, aș spune eu, este rezultatul "încetării focului" din 2014, 2015, când Rusia a reușit să preia controlul asupra teritoriului ucrainean în Crimeea, unele părți din Donețk, Luhansk - să se regrupeze și apoi să atace din nou", a spus ea. "Deci cred că este important să facem diferența între o încetare a focului și un proces de pace mai serios."

Ce au spus Putin și Zelensky despre negocierile de pace

În ciuda a 10 luni de lupte și a pierderilor enorme de ambele părți, eforturile de a începe să negocieze încheierea războiului au fost în impas.

Ucraina a făcut progrese militare semnificative în ultimele luni, recuperând teritoriile ocupate anterior.

 Dar Rusia nu dă semne de renunțare, iar Putin ar fi luat în considerare lansarea unei noi ofensive la începutul acestui an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te