Germania a preluat conducerea forței comune a NATO și avertizează asupra spionajului Rusiei

DE Adina Mutăr | 02.01.2023 - 19:00
Germania avertizează asupra spionajului Rusiei/Foto: anadolu

Șeful agenției de informații interne a Germaniei a avertizat luni cu privire la creșterea activității serviciilor secrete rusești, în contextul războiului din Ucraina.

SHARE

"Interesul Rusiei pentru serviciile de informații aici, în Germania, nu numai că este neîntrerupt, dar este și în creștere, pe măsură ce efectele războiului continuă", a declarat Thomas Haldenwang, șeful Oficiului Federal pentru Protecția Constituției, într-un interviu acordat agenției germane de presă dpa.

"Cazul actual arată, de asemenea, cât de real este pericolul spionajului rusesc", a adăugat Haldenwang, făcând aluzie la un agent dublu de la serviciul secret extern BND, care a fost arestat cu puțin timp înainte de Crăciun.

Bărbatul arestat este acuzat că a furnizat informații secrete unui serviciu de informații rusesc.

Haldenwang a declarat că se așteaptă ca Moscova să încerce să „compenseze” expulzarea a 40 de oficiali ruși considerați persona non grata de către Germania.

Ca reacție la declanșarea războiului rusesc împotriva Ucrainei la 24 februarie, numeroase state europene au expulzat agenți ruși, Germania expulzând 40 de membri ai Ambasadei Rusiei la Berlin.

"Facem eforturi mari pentru a împiedica alte persoane care ar putea avea legături cu serviciile rusești să vină aici, în Germania", a declarat Haldenwang, adăugând că Guvernul german a înăsprit regulile privind vizele.

Citește și

Serviciile secrete daneze: Putin suferă de dureri cronice și are cancer, dar nu în fază terminală

România și aliați NATO formează un grup operativ axat pe securitatea la Marea Neagră

Acesta a avertizat și cu privire la o creștere masivă a atacurilor cibernetice rusești și a operațiunilor de influență, inclusiv a campaniilor de dezinformare și a altor metode menite să influențeze opinia publică, rezultatul alegerilor sauvj deciziile politice din țara țintă.

Germania a preluat duminică de la Franța conducerea forței militare cu cel mai înalt grad de pregătire a NATO (Very-High-Readiness Joint Task Force-VJTF), formată în 2014 în cadrul unei Forțe de reacție NATO consolidate, după anexarea Crimeii de către Rusia și crizele din Orientul Mijlociu, plasând mii de militari în așteptare și gata de desfășurare în câteva zile.

Ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, NATO a desfășurat elemente ale VJTF în România, în prima misiune de apărare colectivă a unității.

"Germania este un aliat important și îi mulțumim Germaniei pentru că va conduce VJTF în 2023", a declarat Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO, într-un comunicat.


"Pe măsură ce războiul ilegal al Rusiei în Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. VJTF este primul răspuns al NATO și o parte esențială a apărării noastre colective. Conducerea Germaniei este o demonstrație puternică a angajamentului și capacităților sale", a declarat Lungescu.

VJTF este elementul cu cel mai înalt grad de pregătire al Forței de Răspuns a NATO, iar în 2023, forțele sale terestre vor cuprinde 11.500 de militari.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te