Partidul Comunist Chinez, în derivă cu „zero-COVID”. Lui Jinping îi trebuie un război să se salveze

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.01.2023 - 08:00
Lui Xi îi trebuie un război să se salveze/Foto: Proimedia Images

Xi Jinping a „capitulat” în privința politicii „zero-Covid", cel mai draconic set de măsuri de control al bolii din lume. Și-a crezut propria propagandă și a supraestimat capacitatea regimului său de a face față consecințelor. Acum, îi trebuie o acțiune militară să se salveze.

SHARE

Henry Gao de la Singapore Management University susține că liderul chinez Xi Jinping a revenit brusc asupra "politicii dinamice zero-Covid", când și-a dat seama că pierde controlul asupra țării.

Urmările acestei schimbări sunt îngrozitoare. Oamenii de știință estimează că 800 de milioane de oameni din China vor contracta boala în această iarnă. Unii estimează că 1,1 miliarde de persoane vor fi infectate.

După cum a declarat pentru Charles Burton de la Institutul Macdonald-Laurier din Ottawa, "există un val masiv de boală și moarte care se răspândește în toată China", potrivit 19FortyFive.

Xi Jinping a capitulat pur și simplu în fața bolii. Politica „zero-Covid” nu a reușit să limiteze boala.

Organizația Mondială a Sănătății consideră că actuala "explozie" de cazuri din China nu este rezultatul abandonării cotei zero Covid, care pur și simplu nu a dat roadele așteptate de conducător.

Partidul Comunist și guvernul central nu mai sunt în măsură să administreze regimul de control al bolilor. În primul rând, poporul chinez, prin proteste extraordinare care au început la sfârșitul lunii octombrie, a arătat clar că, după trei ani, nu va mai accepta măsurile dure ale lui Xi.  

În al doilea rând, municipalitățile au suportat cea mai mare parte a costurilor de implementare a închiderilor cu zero-Covid și nu-și mai pot permite acest lucru. Chiar și capitala Beijing a rămas fără bani pentru acest scop.

Citește și

China, cu nave de război în apropiere de Guam, baza bombardierelor strategice americane

În al treilea rând, politica lui Xi conducea rapid economia chineză în contracție. Zero-Covid, adesea pusă în aplicare prin tactici extreme, inactiva fabricile din China, deoarece a perturbat - în unele cazuri, grav - atât producția, cât și transportul.

Deși era clar de mult timp că abordarea lui Xi era dezastruoasă, liderul chinez a rămas neînduplecat.

Capitularea ulterioară în fața bolii a erodat sprijinul lui Xi în cercurile superioare ale Partidului.

„Adversarii săi l-au umilit", a declarat Roger Garside, fost diplomat britanic și autor al cărții „China Coup: The Great Leap to Freedom", pentru 19FortyFive.

Programul "Prosperitate comună" al lui Xi a fost abandonat. 

La 23 decembrie, mass-media americană și britanică a relatat în detaliu despre deliberările secrete ale Comisiei Naționale de Sănătate din China.

248 de milioane de persoane au luat Covid în primele 20 de zile ale lunii decembrie

Dezvăluirile au fost șocante. Procesele verbale ale comisiei arată că aproape 37 de milioane de persoane au contractat boala până la 20 decembrie. 248 de milioane de persoane au luat Covid în primele 20 de zile ale acestei luni. 

Bloomberg News a numit epidemia "de departe cea mai mare din lume". Documentele au fost publicate online. 

Partidul Comunist a intrat în panică. O propagandă necruțătoare încearcă să realizeze imposibilul: să prezinte atât politica de zero Covid, cât și abandonarea sa completă și bruscă ca fiind înțeleaptă. 

"Timp de trei ani, China a desfășurat o campanie de propagandă sălbatică pentru a convinge lumea că metoda sa draconică "zero-Covid" a fost cea mai eficientă modalitate de a combate virusul", a declarat pentru 19fortyfive Kerry Gershaneck, autorul recentei cărți „Political Warfare: Strategies for Combating China's Plan to 'Win Without Fighting' (Războiul politic: strategii pentru combaterea planului Chinei de a "învinge fără a lupta"). 

"Narațiunea privind zero-Covid s-a schimbat acum".

„Forțele străine”, țintele lui Xi Jinping

Strategia regimului, subliniază Gershaneck, este de a da vina pe alții pentru dezastru: "oficialii de nivel inferior, producătorii de vaccinuri și "forțele străine". 

La sfârșitul lunii decembrie, a remarcat el, Ministerul de Externe al Chinei a intrat din nou în modul Lupul războinic pentru a ataca mass-media occidentală pentru "exagerări și distorsiuni" în ceea ce privește gestionarea haotică de către partid a sfârșitului politicii sale de "zero-Covid"".

Consecința este că există lupte interne intense la vârful Partidului Comunist.

Ca urmare, China pare instabilă. Iar Xi Jinping trebuie să iasă „extern” cu o acțiune militară agresivă pentru a avea motive să suprime orice revoltă internă.

Numărul incursiunilor aeriene chineze în apropierea Taiwanului s-a dublat în 2022 față de anul precedent.

La 25 decembrie, 71 de avioane au fost din nou reperate de apărarea aeriană taiwaneză.

Această activitate - foarte susținută - a forțelor aeriene chineze vizează în primul rând să epuizeze potențialul limitat al omologilor taiwanezi, testându-le în același timp capacitățile de reacție, punându-le în stare de alertă aproape permanentă, precum și să trimită mesaje Statelor Unite, care rămân principalii aliați ai Taiwanului.

La sfârșitul anului, China a dus unul dintre cele trei portavioane ale sale în apropierea teritoriului american Guam, au confirmat oficialii japonezi, încheind un an deja combativ cu o mișcare rară pe care Beijingul o vrea un avertisment pentru Administrația Biden cu privire la Taiwan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te