În urma concluziilor Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) că Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță similară cu Noviciok, au fost anunțate sancțiuni de către mai mulți lideri ai statelor europene.
De asemenea, pe lângă pedepsirea vinovaților, liderii europeni așteaptă explicații clare de la Moscova cu privire la motivele acestei tentative de omor.
La început, Berlinul nu a acuzat în mod direct Kremlinul că ar putea fi implicat în otrăvirea lui Navalnîi și a solicitat doar o anchetă transparentă.
După rezultatele de laborator care au confirmat otrăvirea cu Noviciok, ministrul german de Externe, Heiko Maas, și omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, au cerut „sancțiuni suplimentare” asupra Rusiei, într-un comunicat comun.
Autorii documentului, publicat miercuri, consideră că „eforturile insuficiente” din partea Moscovei în cadrul anchetei demonstrează implicarea Kremlinului în otrăvirea lui Navalnîi.
Ce anume va intra sub sancțiunile UE nu a fost încă stabilit. Poziția Moscovei nu s-a schimbat, declarațiile oficialilor arătând că Kramlinul nu va da curs cerințelor UE.
Într-un comentariu postat pe site-ul Ministerului de Externe rus, purtătorul de cuvânt Maria Zakharova a acuzat Germania și Franța de șantaj, „în loc să coopereze”.
Conducerea UE este în favoarea sancțiunilor.
„Problema rusă” va fi discutată la un summit UE de la mijlocul lunii octombrie, când se vor stabili și sancțiunile suplimentare.
Moscova susține că Rusia nu poate fi pedepsită pentru ceea ce i s-a întâmplat unui cetățean rus în țara lui, dar reprezentanți UE au reamintit Moscovei de cazurile de otrăvire cu Noviciok sau omoruri care s-au petrecut pe teritoriul UE.