UE condamnă atacurile cu rachete ale Hamas, dar cere Israelului să se retragă din Ierusalimul de Est

DE Alexandru Pop | Actualizat: 16.05.2021 - 23:35
UE condamnă atacurile cu rachete ale Hamas, prin vocea lui Josep Borrell/FOTO: europarl.europa.eu

După două zile de tentative de mediere a conflictului care a escaladat în Orientul Mijlociu, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a lansat un apel sâmbătă la respectarea dreptului internaţional în Orientul Mijlociu, potrivit dpa. UE condamnă atacurile cu rachete ale Hamas.

SHARE

Trebuie să fie un acces umanitar deplin în Fâşia Gaza, a afirmat Borrell sâmbătă seara, după numeroase discuţii cu reprezentanţi ai părţilor aflate în conflict, între altele.

În acelaşi timp, el a condamnat gruparea islamistă Hamas şi alte grupări palestiniene care au atacat ţinte civile în Israel cu rachete. Israelul avea dreptul să-şi protejeze populaţia de aceste atacuri, dar trebuia să acţioneze corespunzător şi să evite victimele civile, potrivit acestuia.

Citește și: A furat voturi pentru Dragnea, apoi a furat și utilaje agricole din Italia, Anglia, Belgia, Austria

Cauzele subiacente care au condus la situaţia actuală trebuie de asemenea abordate, a subliniat Borrell, adăugând că status-quo-ul locurilor sfinte trebuie păstrat. Activităţile Israelului de implantări, demolări şi evacuări din Ierusalimul de Est trebuie să înceteze, a menţionat şeful diplomaţiei europene.

UE condamnă atacurile cu rachete ale Hamas

În acelaşi timp, preşedintele american Joe Biden i-a transmis "marea sa îngrijorare" premierului israelian Benjamin Netanyahu pe tema escaladării violenţelor în curs, reafirmând totodată susţinerea sa pentru "dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete ale Hamas".

De asemenea, liderul Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a fost sunat pentru prima oară sâmbătă de preşedintele american Joe Biden de la sosirea acestuia la Casa Albă, această discuţie telefonică intervenind în plină criză între Israel şi palestinieni, au indicat serviciile ANP din Ramallah, Cisiordania.

Joe Biden l-a informat pe Mahmoud Abbas despre angajamentul diplomatic al Washingtonului în conflictul în curs, a declarat Casa Albă într-un comunicat, potrivit dpa.

Cu această ocazie, Biden a subliniat că mişcarea islamistă Hamas trebuie să înceteze tirurile cu rachete asupra Israelului.

În discuţia lor telefonică, preşedintele american şi liderul palestinian şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la moartea civililor inocenţi în urma escaladării conflictului israeliano-palestinian.

Preşedintele SUA şi-a reiterat ataşamentul pentru o soluţie negociată cu două state, acesta fiind cea mai bună modalitate de a obţine o soluţie justă şi durabilă la conflictul israeliano-palestinian, conform dpa, arată Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te