A furat voturi pentru Dragnea, apoi a furat și utilaje agricole din Italia, Anglia, Belgia, Austria

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 13.05.2021 - 18:42
Utilajele erau furate din Franța, Belgia, Italia, Austria, Eleveția și ascunse pe platformele camioanelor Foto: btnv.ro
Utilajele erau furate din Franța, Belgia, Italia, Austria, Eleveția și ascunse pe platformele camioanelor Foto: btnv.ro
Utialj furat din străinătate Foto: politiadefrontiera.ro
Utialj furat din străinătate Foto: politiadefrontiera.ro
Cum erau ascunse tractoarele furate Foto: btnv.ro
Cum erau ascunse tractoarele furate Foto: btnv.ro

Românii au furat din străinătate sute de utialje agricole, în special tractoare și combine, pe care le-au vândut apoi în țară. Filiere de acest gen au activat în toate regiunile țării, iar unele cazuri sunt spectaculoase.

SHARE

Utilaje agricole pot fi furate mai ușor pentru că, în general, nu sunt înamtriculate. Ele sunt dotate cu sisteme GPS, însă hoții le demontau, apoi puneau utilajele pe platforme și le aduceau în România.::

Citește și: Fratele lui Emi Pian, Ciprian, căutat de recuperatorii de creanțe. Ce bani are de dat și unde e acum

O vreme, ele erau depozitate în spațiile deținute de infractori și erau aranajate ca să li se piardă urma. Apoi erau scoase la vânzare la prețuri mult sub cele ale pieței.

Citește și: Au apărut bancuri cu Loredana: Oriunde mă atingi, îmi dai la operație

Condamnat pentru voturi fraudate, arestat și pentru utilaje agricole furate din Italia, Anglia, Belgia și Austria

O operațiune de amploare a DIICOT, care a constat în 119 percheziții domiciliare în 18 județe, s-a sfârșit cu arestarea mai multor membri ai unei rețele care se ocupa cu furtul tractoarelor și combinelor din străinătate.  

Citește și: Lider al clanului Sportivilor, într-un clip de trapanele cu Alex Velea, Ranny și NIKA

 

Procurorii arată că în cursul anului 2019, pe raza comunelor Suraia, Golești și Nănești, din județul Vrancea, s-au constituit mai multe grupări infracționale ce aveau ca obiect procurarea în mod fraudulos (prin furt) de utilaje agricole sau de construcții din Italia, Marea Britanie, Belgia sau Austria, pe care le transportau în țară cu ajutorul unor platforme rutiere.

Unul dintre suspecții din acest dosar, Vili Stan, este și unul dintre cei șapte reprezentanţi ai unei secţii de votare din comuna Suraia care au fost condamnaţi pentru falsificarea a 245 de voturi la Referendumul pentru demiterea președintelui din 2012. 

Vili Stan a fost condamnat un an și zece luni cu executare, asta pentru că deja avea o condamnare cu suspendare mai veche.

Acum are toate șansele să ajungă din nou la pușcărie. 

Român condamnat în Franța, prins la Slatina

Un bărbat de 40 de ani, pentru care existau mandate de arestare emise în Franța și Belgia pentru executarea unor pedepse cu închisoare pentru furt a fost arestat în Slatina.

Autoritățile judiciare din Franţa emiseseră un mandat european de arestare pe numele bărbatului, în vederea executării unei pedepse de 5 ani de închisoare, pentru săvârşirea a 10 infracţiuni de furt, în anul 2018, constând în sustragerea de unelte agricole, utilaje, parfumuri sau bijuterii. De asemenea, pe numele acestuia, autoritățile judiciare din Belgia au emis un mandat european de arestare, în vederea executării unei pedepse de 5 ani de închisoare, pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de furt, în anul 2018, constând în sustragerea de unelte sau utilaje agricole.

Rețeaua lui Obezu a furat 130 de utilaje

19 români, membri ai unei reţele specializate în furturi de utilaje agricole, au fost condamnaţi, în 2014, la pedepse cuprinse între 18 luni şi şase ani de închisoare de Tribunalul Corecţional de la Nancy (vest).

Condamnaţii, cu vârste cuprinse între 26 şi 52 de ani, sunt cu toţii originari din oraşul Borşa, în nordul României. Capii reţelei, care au primit cele mai mari pedepse, nu s-au prezentat la tribunal, care i-a condamnat în absenţă.

La deschiderea procesului, doar zece din cei 19 inculpaţi s-au prezentat în faţa instanţei, "doar executanţii", potrivit unuia dintre avocaţii apărării. La pronunţarea deciziei, în sală se mai aflau doar doi hoţi.

Unul, condamnat la 18 luni de închisoare, a putut să părăsească sala, liber, pedeapsa pronunţată fiind acoperită de perioada de detenţie provizorie. Celălalt, condamnat la şase ani de închisoare, a fost încarcerat.

Un mandat de arestare a fost emis pe numele celorlalţi condamnaţi, inclusiv ale liderului reţelei, Laurian Dumitru Danci cunoscut sub numele "Obezu", care însă nu se afla în Franța.

Tribunalul a pronunţat împotriva capilor rețelei pedepse de câte șase ani de închisoare.  

Potrivit porcurorilor francezi, hoții acţionau în echipe, pe timpul nopţii, adesea în weekend, şi vizau, la întâmplare, sedii ale unor societăţi sau exploataţii agricole izolate, dar situate în apropierea drumurilor importante, în incinta cărora pătrundeau prin efracţie. Erau furate tractoare, excavatoare, încărcătoare sau compactoare, care erau încărcate în camioane.

Ancheta a permis stabilirea unui prejudiciu total în valoare de aproximativ opt milioane de euro.

Reţeaua românilor a furat 130 de utilaje  în perioada 2008-2010, din nord-estul Franţei, în special în Bourgogne, pe Valea Ronului şi în Belgia.

 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te