Într-o declarație emisă de biroul șefului politicii externe al UE, Josep Borrell, UE a condamnat intruziunea în complexul de clădiri folosit anterior ca Ambasada SUA la Sanaa.
Blocul a denunțat, de asemenea, detenția continuă a yemeniților care lucrau pentru SUA și ONU, precum și „amenințările și hărțuirea care vizează actualul și fostul personal al misiunilor diplomatice și internaționale din țară”.
UE a cerut miliției „să părăsească complexul, să oprească arestările și detențiile și să elibereze imediat toți deținuții”.
Referindu-se la o declarație similară a Consiliului de Securitate al ONU, UE a subliniat, de asemenea, că Dreptul internațional interzice pătrunderea în proprietatea diplomatică.
Citește și
Criză cu ostatici în Yemen. Miliții susținute de Iran au luat cu asalt Ambasada SUA
Israelul, gata să acționeze independent împotriva Iranului. Pregătirea misiunii, 1,5 miliarde $
Departamentul de Stat al SUA a anunțat la 14 noiembrie că luptătorii Houthi susținuți de Iran au spart zidurile complexului Ambasadei SUA și au reținut personalul de securitate yemenit al Guvernului SUA.
Yemenul se află în haos din 2014, când rebelii Houthi susținuți de Iran au invadat o mare parte din țară, inclusiv Sanaa, și l-au forțat pe președintele Abdrabbuh Mansour Hadi să fugă.
Criza a escaladat în 2015, când o coaliție militară condusă de Arabia Saudită a lansat o campanie aeriană devastatoare menită să anuleze câștigurile teritoriale ale rebelilor Houthi.
Potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, conflictul a provocat peste 233.000 de morți.