Criză cu ostatici în Yemen. Miliții susținute de Iran au luat cu asalt Ambasada SUA

DE Adina Mutăr | 11.11.2021 - 22:34
Miliții susținute de Iran au luat cu asalt Ambasada SUA din Yemen/foto: getty

Departamentul de Stat lucrează pentru a elibera mai mulți ostatici răpiți de teroriști susținuți de Iran, după ce gruparea militantă Houthi a luat cu asalt clădirea Ambasadei SUA din Sanaa, Yemen, au declarat oficiali americani pentru Washington Free Beacon joi.

SHARE

Un grup de rebeli Houthi ar fi luat cu asalt complexul american miercuri căutând „cantități mari de echipamente și materiale”, potrivit rapoartelor regionale publicate de Institutul de Cercetare Media din Orientul Mijlociu.

Raidul are loc la doar cinci zile după ce rebelii Houthi au răpit cetățeni yemeniți care lucrează pentru Ambasada SUA dintr-una dintre reședințele private ale angajaților, din Sanaa, la 5 noiembrie, potrivit MEMRI.

Cel puțin alți 22 de yemeniți au fost răpiți de Houthi în ultimele săptămâni, majoritatea lucrând ca personal de securitate al Ambasadei.


Departamentul de Stat a confirmat pentru Free Beacon că angajații yemeniți sunt reținuți fără explicații și că militanții susținuți de Iran au furat proprietăți după ce au intrat în sediul american din Sanaa, care a găzduit personalul ambasadei SUA înainte de suspendarea operațiunilor acolo în 2015. 

„Statele Unite continuă eforturile diplomatice pentru a asigura eliberarea ostaticilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru Free Beacon.

„Mulți au fost eliberați, dar angajați yemeniți ai ambasadei încă sunt reținuți fără explicații”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Printre cei care au fost răpiți și deținuți de Houthi se numără un fost angajat al Ambasadei, un ofițer economic și un angajat al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, potrivit MEMRI.

Citește și

Yemen: 138 de rebeli houthi ucişi în noi raiduri

Atacul cu dronă asupra premierului irakian, executat de miliții șiite susținute de Iran

 

Statele Unite sunt „îngrijorate de încălcarea complexului” și cer rebelilor să-l elibereze imediat și să returneze toate bunurile confiscate.

Administrația Biden „își va continua eforturile diplomatice pentru a asigura eliberarea personalului nostru și eliberarea complexului nostru, inclusiv prin intermediul partenerilor noștri internaționali”, a comunicat Departamentul de Stat.

Situația ostaticilor va amplifica și mai mult tensiunile dintre Statele Unite și Iran, care înarmează și finanțează rebelii Houthi din Yemen.

Administrația Trump i-a desemnat pe rebelii Houthi drept organizație teroristă, dar Administrația Biden i-a scos de pe listă, o decizie care s-a vrut un gest de bunăvoință pentru a convinge Iranul să intre în negocieri diplomatice pentru noua versiune a Acordului nuclear din 2015.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te