Suspendarea livrărilor de gaze rusești către Transnistria la începutul anului 2025 a ridicat îngrijorări serioase în privința stabilității energetice și politice din Republica Moldova.
UE acuză Rusia de "război hibrid" în Moldova, după suspendarea livrărilor de gaze în Transnistria
Într-o intervenție de marți seara, Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a acuzat Rusia de folosirea gazului ca armă într-un război hibrid, menționând că acest blocaj reprezintă o încercare de destabilizare a regiunii.
"Rusia continuă să utilizeze gazul ca armă, iar Republica Moldova este din nou ţinta războiului său hibrid", a subliniat Kallas.
În cadrul unei discuții telefonice cu premierul moldovean Dorin Recean, oficialul european a reafirmat "solidaritatea de neclintit" a Uniunii Europene față de Moldova și sprijinul pentru conectarea acesteia la rețelele energetice europene.
Rusia a închis robinetul de gaze pentru Transnistria
Gigantul rus Gazprom a închis robinetul pentru Transnistria la 1 ianuarie 2025, invocând o datorie nesoluționată de peste 700 milioane de dolari, o sumă mult mai mare decât estimările Chişinăului, care o apreciază la aproximativ 9 milioane de dolari.
Citește și: Fără gaz rusesc, peste 50.000 de gospodării din Transnistria îngheață. Poziție Chişinău și Moscova?
Această decizie a lăsat 72.000 de gospodării din Transnistria fără gaze și 1.500 de blocuri de locuințe fără apă caldă și căldură.
Transnistria, o regiune separatistă prorusă, a fost alimentată cu gaz rusesc în trecut, iar centrala termică de la Cuciurgan asigura o mare parte din necesarul de electricitate al Republicii Moldova.
Însă, începând cu 1 ianuarie, centrala funcționează pe bază de cărbune, iar rezervele sunt estimate a se epuiza până la mijlocul lunii februarie.
Citește și: Care este motivul pentru care Transnistria este în colaps. Are legătură cu războiul din Ucraina
Scopul destabilizării Moldovei
Premierul moldovean Dorin Recean a declarat că Moscova urmărește să provoace instabilitate în Republica Moldova, având ca scop influențarea alegerilor legislative care vor avea loc în toamnă.
De asemenea, Recean a acuzat Rusia de dorința de a înlocui guvernul proeuropean de la Chişinău cu unul prorus, ceea ce ar permite Kremlinului să-și consolideze prezența militară în Transnistria.
Chişinăul a oferit ajutor Tiraspolului, inclusiv propuneri de colaborare pentru gestionarea crizei energetice, dar autoritățile separatiste din Transnistria, sprijinite de Moscova, au respins această ofertă.
În prezent, populația regiunii transnistrene suferă din cauza lipsei de gaze și energie electrică în mijlocul iernii.