Ucrainenii au reușit să obțină succese în trei zone din regiunea Herson

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.08.2022 - 16:44
Soldații ucraineni luptă cu înverșunare pentru a elibera teritoriile ocupate de rușiFOTO: Profimedia Images

Forțele ucrainene au avut „succese” în trei zone din regiunea Herson, ocupată de Rusia, a declarat miercuri un oficial regional ucrainean, la două zile după ce Kievul a anunțat începerea contraofensivei sudice pentru a recuceri teritoriul, relatează Reuters.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Iuri Sobolevski, adjunctul șefului consiliului regional din Herson, a declarat pentru televiziunea națională de știri din Ucraina că trupele ucrainene s-au bucurat de succese în districtele Herson, Beryslav și Kakhovka, dar a refuzat să ofere detalii.

Contraofensiva mult aşteptată a trupelor ucrainene a început în regiunea de sud a Hersonului, iar preşedintele, Volodimir Zelenski, a spus: „Dacă vor să supravieţuiască, este timpul ca armata rusă să fugă”.

Trupele ucrainene au spart apărarea rusă în mai multe zone din prima linie din apropierea oraşului Herson, a susţinut luni un consilier principal al lui Zelenski.

Oleksîi Arestovici a spus într-un interviu video că forţele ucrainene bombardau şi feriboturile din regiunea Herson pe care Moscova le foloseşte pentru a furniza teritoriul ocupat de ruşi de pe malul de vest al râului Nipru.

În discursul de luni seara, Zelenski nu a abordat contraofensiva în mod specific, ci a spus: „Ocupanţii ar trebui să ştie: îi vom alunga de la graniţă. Până la graniţa noastră, a cărei linie nu s-a schimbat. Mergeţi acasă”.

Citește și: VIDEO Soldat rus disperat: Forțele ucrainene au străpuns prima linie de apărare în Herson

Cei care s-au predat vor fi trataţi conform Convenţiilor de la Geneva, a spus el, adăugând: „Dacă nu mă ascultă, vor avea de-a face cu apărătorii noştri, care nu se vor opri până nu vor elibera tot ce aparţine Ucrainei”.

„Ucraina va recupera regiunea Harkov, regiunea Lugansk, regiunea Doneţk, regiunea Zaporojie, regiunea Herson, Crimeea, cu siguranţă întreaga noastră zonă de apă a Mării Negre şi a Mării Azov – de la insula Şerpilor până la strâmtoarea Kerci. Acest lucru se va întâmpla. Acestea sunt ale noastre. Şi aşa cum o înţelege societatea noastră, vreau să o înţeleagă şi ocupanţii. Nu va fi loc pentru ei pe pământul ucrainean”, a declarat Zelenski.

Trupele ucrainene au luat înapoi patru sate din apropierea oraşului Herson după ce au spart linia frontului în trei locuri, a informat CNN, citând o sursă militară ucraineană, „ţinta” principală fiind Herson. Operaţiunea a început cu bombardarea puternică a poziţiilor ruseşti, forţându-i să fugă, a spus sursa citată.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele ucrainene au încercat o ofensivă în regiunile Nikolaiv şi Herson, dar au suferit pierderi semnificative, a informat agenţia de presă RIA. „Încercarea ofensivă a inamicului a eşuat lamentabil”, a spus el.

Citește și: VIDEO Contraofensivă de proporții a Ucrainei în sud. Rușii pierd 500 de soldați pe zi

Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Luni, un purtător de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, a confirmat că contraofensiva a început în provincia Herson, după ce a circulat pe internet un videoclip care ar fi arătat un soldat din autoproclamata republică Doneţk, condusă de Rusia, spunând că forţele ucrainene au spart prima linie de apărare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te