'Sarcina noastră este de a construi o flotă profesionistă şi puternică, capabilă să opună ripostă oricărui adversar', a declarat Zelenski (43 de ani), într-un interviu acordat mai multor media ucrainene.
'Lucrăm la asta. Acest efort este destul de îndelungat, dar rezultatele primei etape le veţi putea vedea deja pe 24 august. Suntem un stat paşnic, dar trebuie să fim pregătiţi pentru orice fel de evoluţii', a spus în continuare preşedintele ucrainean, specificând că proiectul prevede dotarea marinei ucrainene cu nave de război de mici dimensiuni, vedete rapide şi submarine.
Ucraina a pierdut Sevastopolul, cel mai important port utilizat de flota sa, în 2014, când Rusia a anexat Crimeea
Totodată, Zelenski a anunţat demararea în curând a construcţiei unei noi baze navale ucrainene la Berdiansk.
'Ne pregătim să spargem blocada în regiunea Mării Negre', a spus el, referindu-se la prezenţa dominantă a Rusiei.
În proiectul modernizării forţelor navale, autorităţile ucrainene se bazează pe sprijinul Uniunii Europene, Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii, a subliniat preşedintele Zelenski.
Odată cu anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, Ucraina a pierdut Sevastopolul, cel mai important port utilizat de flota sa.
Citește și: Casa unui jurnalist olandez, atacată cu cocktailuri Molotov
Construcţia navală ucraineană este în decrepitudine de ani de zile din lipsă de comenzi.
În luna iunie, un tribunal a declarat falimentul şantierului naval tradiţional din Mykolayiv. În perioada sovietică, aici se contruiau crucişătoare, nave sovietice asemănătoare portavioanelor occidentale, între care portavionul Admiral Kuzneţov, în prezent singurul portavion al marinei ruse.
La ora actuală, Kievul cumpără nave scoase din uz din SUA şi Marea Britanie. Ucraina ceruse Germaniei nave de război.
Potrivit unui anunţ făcut în luna iulie, nave de război ucrainene ar urma să fie construite la şantiere navale în Turcia.