Ucraina și Rusia elaborează un plan de neutralitate pentru a pune capăt războiului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.03.2022 - 21:21
Ucraina și Rusia elaborează un plan de neutralitate pentru a pune capăt războiului/foto: getty

Proiectul de acord în cincisprezece puncte presupune renunțarea Kievului la ambițiile de aderare la NATO în schimbul garanțiilor de securitate. Se discută despre introducerea modelului austriac al unui stat demilitarizat.

SHARE

Rusia și Ucraina discută despre introducerea modelului austriac sau suedez al unui stat demilitarizat în Ucraina la cererea delegației ucrainene în timpul discuțiilor de pace, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Această opțiune, despre care se discută cu adevărat acum, poate fi considerată un anumit compromis”, a spus Peskov la un briefing zilnic la Moscova.

Întrebat cum poate fi îmbunătățită situația din Ucraina, Peskov a spus „prin realizarea unui acord între Rusia și Ucraina”.

Anterior, Vladimir Medinski, șeful delegației ruse la negocierile de pace cu Ucraina, a declarat că Kievul a propus implementarea modelului austriac sau suedez de stat demilitarizat în Ucraina, potrivit TASS.

Citește și

Centrul cultural rus din Capitală, deschis după un acord semnat de Corlățean cu Lavrov la Moscova

Angajați ai Centralei Nucleare de la Cernobîl au devenit „prizonieri ai unui lagăr de concentrare”

Ucraina și Rusia au făcut progrese semnificative în ceea ce privește un plan de pace în 15 puncte, care include încetarea focului și retragerea Rusiei dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă limitarea forțelor sale armate, potrivit a trei persoane implicate în discuții, scrie ft.com.

Acordul propus, pe care negociatorii ucraineni și ruși l-au discutat în întregime pentru prima dată luni, ar implica ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să promită că nu va găzdui baze militare străine sau armament, în schimbul protecției de la aliați precum SUA, Marea Britanie și Turcia, au spus sursele pentru ft.com.

Statutul teritoriilor ucrainene confiscate de Rusia, un obstacol major

Natura garanțiilor occidentale pentru securitatea Ucrainei – și acceptarea lor de către Moscova – s-ar putea dovedi totuși a fi un obstacol în calea oricărui acord, la fel ca și statutul teritoriilor ucrainene confiscate de Rusia în 2014. 

Deși atât Moscova, cât și Kievul au declarat miercuri că au făcut progrese în ceea ce privește termenii unui acord, oficialii ucraineni rămân sceptici.

Președintele rus Vladimir Putin ar putea profita de discuțiile pentru pace ca să câștige timp pentru a-și regrupa forțele și a-și relua ofensiva.

Mihailo Podoliak, consilier principal al președintelui ucrainean Volodymir Zelenski, a declarat pentru Financial Times că orice înțelegere ar cere ca „trupele Federației Ruse, în orice caz, să părăsească teritoriile Ucrainei” capturate de la începutul invaziei, la 24 februarie - și anume regiunile sudice de-a lungul Mării Azov și Mării Negre, precum și teritoriul de la est și nord de Kiev.

Ucraina și-ar menține forțele armate, dar ar fi obligată să rămână în afara alianțelor militare precum NATO și să nu găzduiască baze militare străine pe teritoriul său.

„Nu există acum un sistem eficient de securitate europeană, care ar fi moderat de NATO. De îndată ce a început un război serios în Europa, NATO s-a îndepărtat rapid”, a spus Podoliak.

„Propunem un model ucrainean de garanții de securitate, care implică participarea imediată și verificată din punct de vedere legal a unui număr de țări garante ale conflictului de partea Ucrainei, dacă cineva încălcă din nou integritatea teritorială a acesteia”, a adăugat el.

Ucraina, a subliniat Podoliak, ca parte a oricărui acord, „își va păstra cu siguranță propria armată”.

De asemenea, el a minimizat semnificația interzicerii bazelor străine în Ucraina, spunând că acestea nu sunt permise de legile ucrainene.

Proiectul de acord presupune și prevederi privind consacrarea drepturilor pentru limba rusă în Ucraina, unde este vorbită pe scară largă, deși ucraineana este singura limbă oficială. Rusia și-a motivat invazia drept o încercare de a proteja vorbitorii de limbă rusă din Ucraina de ceea ce pretinde că este „genocid” al „neonaziştilor”.

Podoliak a spus că „problemele umanitare, inclusiv chestiunile lingvistice, sunt discutate doar prin prisma intereselor exclusive ale Ucrainei”.

Cel mai conflictual punct din acord rămâne cererea Rusiei ca Ucraina să recunoască anexarea Crimeii și independența a două state separatiste în regiunea Donbas.

„Teritoriile disputate și în conflict constituie un caz separat. Până acum, vorbim despre o retragere garantată din teritoriile care au fost ocupate de la începutul operațiunii militare din 24 februarie”, când a început invazia Rusiei, a precizat Podoliak.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te