Ucraina, presată de aliați să negocieze cu Rusia. Zelenski: „Sunt pregătit pentru un război lung”

DE Adina Mutăr | 11.09.2023 - 18:37
Zeleski: „Sunt pregătit pentru un război îndelungat” - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Ucraina, presată de aliați să negocieze cu Rusia. Zelenski: „Sunt pregătit pentru un război îndelungat”. După întâlnirea președintelui turc cu Putin la Soci și după negocierile secrete ale ONU și UE cu liderul de la Kremlin, G20 trimite Ucrainei mesajul că trebuie să negocieze.

SHARE

Ucraina, presată de aliați să negocieze cu Rusia. Zelenski: „Sunt pregătit pentru un război îndelungat, nu este momentul unor negocieri cu Rusia.”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut ca Rusia să nu fie „marginalizată” în negocierile privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, cerându-i lui Zelenski să mai atenueze abordarea.

Ucraina, presată de aliați să negocieze cu Rusia. Zeleski: „Sunt pregătit pentru un război îndelungat

 „Niciun proces care marginalizează Rusia în cadrul Inițiativei privind cerealele Mării Negre nu va fi viabil”, a spus Erdogan, după summitul G20 de la New Delhi.

El a anunțat o întâlnire viitoare pe această temă între reprezentanții Rusiei, Ucrainei și Națiunilor Unite, fără a preciza data și locul exact.

Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră, intermediată de ONU și Turcia, s-a prăbușit după ce Rusia s-a retras unilateral în iulie, pe motiv că nu-și poate exporta propriile produse agricole. Ucraina a subliniat în repetate rânduri că cerealele „rusești” sunt furate din porturile ucrainene ocupate.

Moscova a atacat în mod repetat infrastructura portuară a Ucrainei, atât din Marea Neagră, cât și porturile dunărene.

Erdogan le-a cerut liderilor G20 să îndeplinească unele dintre cererile Rusiei de a restabili Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră la summitul G20 din acest weekend, după ce ONU și UE au făcut oferte inimaginabile pentru Putin ca să se reia exportul.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat că relaxarea unei părți semnificative a regimului de sancțiuni împotriva Rusiei - propunere a ONU și UE - în schimbul reluării acordului cu cereale ar fi o victorie pentru șantajul alimentar rusesc.

Și SUA ar fi fost pentru, dar s-a opus Putin

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat duminică, 10 septembrie, că discuțiile de pace cu Rusia nu sunt disponibile în prezent, deoarece „este nevoie de doi pentru a tango”, dar dacă președintele rus Vladimir Putin își arată interesul, ucrainenii se vor alătura.

Citește și: ONU și UE, pace în secret cu Putin. Ce oferte halucinante au pentru reluarea exportului de cereale

„Și până acum, nu vedem niciun indiciu că Vladimir Putin are vreun interes în o diplomație semnificativă. Dacă o va face, cred că ucrainenii vor fi primii care se vor implica și vom fi imediat în spatele lor. Toată lumea vrea ca acest război să se termine”, a declarat Blinken, potrivit pravda.com.ua.

La toate aceste demersuri de culise, președintele Volodimir Zelenski a răspuns că este „pregătit emoțional pentru un război lung” și consideră că acum este un „moment rău” pentru negocierile cu Rusia.

Citește și: Erdogan pledează pentru exportul grânelor rusești. Doar așa Putin va accepta Acordul Mării Negre

„Unii parteneri ar putea considera dificultățile recente ale Ucrainei pe câmpul de luptă drept motiv pentru a o forța să negocieze cu Rusia. Cei care decid să vorbească cu omul de la Kremlin se păcălesc”, a declarat Zelenski, potrivit pravda.com.ue.

Guvernul ucrainean a declarat în repetate rânduri că războiul se va încheia cu eliberarea tuturor teritoriilor care au aparținut Ucrainei începând cu 1991, nu cu 23 februarie 2022.

Kremlinul a confirmat că nu este pregătit să pună capăt războiului împotriva Ucrainei prin negocieri.

„Nu au existat premise pentru reluarea negocierilor cu Ucraina și nu există momentan. Kievul va trebui să înceapă negocierile cu Rusia recunoscând realitățile care au apărut din martie 2022", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te